Drastična mera: Fudbal u Evropi staje na šest meseci

Fudbalske vlasti u Engleskoj i Evropi planiraju da obustave fudbal sve do septembra, prenosi RTS pisanje engleskog Independenta.

Kako prenosi ovaj list, na Starom kontinentu neće biti fudbala sledećih šest meseci zbog pandemije koronavirusa.

Sve fudbalske lige na Ostrvu su odložene do daljeg, a situacija sa virusom dostigla je kritičnu tačku, pa su vodeće fudbalske organizacije u Engleskoj dobile direktan poziv na sastanak KOBRA jer su postupci možda bili pogrešni.

Evropska fudbalska unija (Uefa) zakazala je hitan sastanak za utorak, kako bi se razmotrila strategija za dalje.

Independent prenosi da će Uefa otkazati Evropsko prvenstvo, prekinuti Ligu šampiona i Ligu Evrope, ali i predložiti da se sav fudbal „ugasi“ do septembra.

Premijer liga je najduže čekala sa odlukom o zatvaranju stadiona, pa i prekidu takmičenja, ali je morala da se odluči na takav korak, pošto je potvrđeno da su zaraženi menadžer Arsenala Mikel Arteta i napadač Čelsija Kalum Hadson-Odoi.

Tri scenarija

Prema saznanjima Independenta, postoje tri scenarija da se konkretno Premijer liga završi, kada god bude nastavljena.

Prvi je da se prekine u maju, bez obzira da li bude odigrana još neka utakmica, dok će u više i niže rangove ekipe sa trenutnih pozicija.

Druga i treća opcija zahtevale bi brojne legalne izazove, a jedan od osnovnih problema za klubove predstavlja zarada. Prekid možda neće toliko uticati na najveće klubove, dok bi niželigaši mogli da strahuju za opstanak bez kontinuiranih prihoda.

Takođe, u neugodnoj situaciji su i igrači kojima ugovor ističe na leto jer možda neće postojati mogućnost da pronađu novi angažman u dogledno vreme.

Evropsko prvenstvo možda tek sledeće godine

Najveći problem predstavlja Evropsko prvenstvo, pošto je turnir u 12 evropskih zemalja zakazan od 12. juna do 12. jula i njegova sudbina je neizvesna. Deluje najrealnije da bude otkazan i pomeren za sledeću godinu, pošto još nisu poznati svi učesnici.

Ukoliko bi Uefa prekinula Ligu šampiona i Ligu Evrope, po okončanju trenutne situacije, stvorio bi se prostor da se nacionalna prvenstva završe u skraćenom obliku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

COVID19evropafudbalkoronavirus
Komentari (0)
Dodaj komentar