Državi ispostavljaju račune za pranje, peglanje i čuvanje dece u karantinu (foto)

Grupa Nemica rešila je da od vlade naplati za sve dodatne poslove koje su bile prinuđene da rade kod kuće za vreme epidemije koronavirusa.

Zaposlene žene koje su pored obavljanja svog posla u novim okolnostima, za vreme preporučenog karantina morale da se brinu o deci, da kuvaju, peglaju, peru i budu „psiholozi muževima i deci“, odlučile su da za svoj rad nemačkoj vladi ispostave račune.

Smatraju da pobrojane poslove uglavnom obavljaju nezaposlene domaćice, a sada su morale i zaposlene žene čiji su se profesionalni zadaci iz kancelarija preselili po stanovima i kućama.

Ideja je potekla od arhitekte Karin Hartman, iz nemačke pokrajine Saksonije, majke troje dece, koja je pozvala žene sa sličnim iskustvom da joj se pridruže.

Formirale su grupu i haštag #CoronaElternRechnenAb („Računi roditelja za koronavirus“), koja na društvenim mrežama ima sve više članova.

Karin i ostale članice ove grupe smatraju da su kućni poslovi koje su obavljale u vreme karantina bili „dodatni a neplaćeni“, te da su mnogima od njih oduzeo vreme za profesionalni rad.

Uspehu grupe doprinosi i činjenica da su se pridružile i poznate ličnosti iz kulture, poslovne žene, umetnice, pisci, blogerke… Naravno, mnogo je i onih koji oštro kritikuju ovakve stavove i zahteve.

Ideje da žene treba da budu plaćene za svoj rad u domaćinstvima nije nova i zastupale su je brojne feministkinje, a najpoznatija i najglasnija od njih verovatno je američka aktivistkinja Silvija Federiči.

(RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar