Duda ne putuje u Rusiju na komemoraciju Kačinjskom

VARŠAVA – Predsednik Poljske Andržej Duda neće zbog epidemije korona virusa sledećeg meseca putovati u Rusiju, gde je trebalo da prisustvuje komemorativnim svečanostima povodom 10. godišnjice avionske nesreće, u kojoj su poginuli tadašnji poljski predsednik Leh Kačinjski i još nekoliko visokih zvaničnika.

„Predsednik neće putovati u Smolensk, kao šsto se nadao. Što se tiče premijera, sve opcije su još otvorene“, rekao je Rojtersu vladin zvaničnik upoznat sa situacijom.

Porptparol poljskog predsednika rekao je, međutim, državnoj agenciji PAP da Dudina kancelarija nije potvrdila da on neće prisustvovati ceremonijama.

Smrt tadašnjeg predsednika Poljske Leha Kačinjskog, brata blizanca lidera vladajuće partije Zakon i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog, u padu aviona kod ruskog grada Smolenska, izazvala je razne teorije o uzroku nesreće.

Istragom bivše centrističke vlade utvrđeno je da je uzrok greška aviona, ali nacionalistička PiS tvrdi da je nesreća izazvana eksplozijom u avionu.

Zvaničnici bliski premijeru Mateušu Moravjeckom kažu da se nadaju da će širenje korona virusa biti zaustavljeno u narednih mesec dana i da će visoki poljski zvaničnici moći da da putuju.

U Poljskoj su na snazi drastične mere kako bi se ograničilo širenje virusa.

Proglašeno je stanje opasnosti od epidemije, a zatvorene su škole, muzeji, pozorišta i bioskopi.

U Poljskoj je do sada potvrđeno 58 slučajeva korona virusa, a u Rusiji 34.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar