EK nudi 80 miliona € nemačkoj firmi za razvoj vakcine

BRISEL – Evropska komisija ponudila je 80 miliona evra financijske podrške nemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji „CureVac“ za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv korona virusa.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen i poverenica EK za inovacije i istraživanje Marija Gabriel u ponedeljak su video vezom razgovorale sa upravom „CureVac“, a u razgovoru je učestvovao i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Ambroaz Fajol.

Podrška nemačkoj kompaniji bila bi u obliku jamstva EU za zajam EIB, koji se trenutno razmatra u istom iznosu, prenela je Hina.

„U ovoj javnoj zdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo da obezbedimo ‘CureVac’ finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput ‘CureVac’ u EU“, rekla je Fon der Lajen.

„CureVac“ je osnovana 2000. godine i razvila je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korišćenje vakcine – potrebu da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19.

Svoj program razvoja vakcine za COVID-19 nemačka kompanija je već počela i procenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine, saopštila je EK.

Reč je o kompaniji iz koje, prema pisanju pojedinih nemačkih medija, američki predsednik Donald Trump pokušava da nemačke stručnjake koji rade na vakcini protiv korona virusa visokim svotama novca dovede u SAD ili obezbedi ekskluzivna prava na vakcinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar