EMA analizira više slučajeva MIS posle vakcinacije

BRISEL – Evropski regulator za lekove saopštio je danas da ispituje da li postoji rizik od retkog zapaljenskog stanja nakon imunizacije protiv kovid-19, nakon izveštaja o slučaju sa Fajzer i Biontek vakcinama.

Bezbednosna komisija Evropske agencije za lekove, naime, razmatra Multisistemski inflamatorni sindrom (MIS) nakon što je stanje prijavljeno kod 17-godišnjeg muškarca u Danskoj, saopštila je EMA.

Tinejdžer se potpuno oporavio, a ovo stanje je takođe prijavljeno nakon nekih drugih vakcina protiv kovid-19, naveo je evropski regulator za lekove.

Prema saopštenju, MIS je takođe ranije prijavljivan kod ljudi koji se prate nakon bolesti kovid-19, ali danski tinejdžer nije imao istoriju infekcije.

Sindrom je ozbiljno, ali retko stanje u kojem dolazi do upale različitih delova tela, uključujuć srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči ili organe za varenje.

Regulator je saopštio da trenutno nema promena u njegovim preporukama za upotrebu vakcine Fajzer, kao ni sa drugim vakcina.

U Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) od 19. avgusta prijavljeno je pet slučajeva MIS -a nakon vakcine Fajzer, dok je po jedan slučaj prijavljen sa vakcinama Džonson i Džonson i Moderna.

Bezbednosni podaci koje su objavili američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) i kompanija Fajzer na sastanku u ponedeljak nisu uključivali nikakve incidencije MIS -a kod onih koji su primili vakcinu, koja je prošlog meseca dobila puno odobrenje u SAD.

Odbor za bezbednost EMA takođe razmatra slučajeve venskih tromboza nakon imunizacije protiv korona virusa vakcinom Džonson i Džonson i ovi slučajevi razlikuju se od retkih nuspojava koje su identifikovane ranije, saopštio je regulator EU.

Ono je uključeno u plan upravljanja rizicima za vakcinu Džonson i Džon kao bezbednosno pitanje koje treba proučiti i ono se razmatra kao posebno stanje krvnih ugrušaka sa niskim trombocitima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar