Epidemiolog otkriva faktor rizika za COVID-19

Profesor Žan Fransoa Delfresi, čelnik naučnog veća koje savetuje vladu o epidemiji, rekao je da je 17 miliona od  67 miiona Francuza u ozbiljnom riziku zbog godina starosti, postojećih bolesti  i gojaznosti.

Gojaznost je veliki rizični faktor za osobe zaražene novim koronavirusom. SAD su posebno izložene zbog visoke stope gojaznosti, izjavio je danas glavni francuski epidemiolog.

„Virus je strašan, može pogoditi mlade ljude, naročito gojazne. Oni moraju da budu posebno oprezni“, rekao je Delfresi.

„Zbog toga smo zabrinuti za naše prijatelje u svetu, naročito u Americi gde je problem gojaznosti dobro poznat i gde će zbog toga verovatno imati mnogo više problema“, dodao je.

Delfresi je naveo da 88 odsto zaraženih ima samo blaže simptome. Stopa smrtnosti među mladima koji su u bolnice stigli sa teškim simptomima COVID-19 je dva odsto, ali među onima narušenog zdravlja 14 odsto.

Uprkos  brzom širenju virusa, Francuska je još daleko od toga da je 50 do 60 odsto stanovništva zaraženo i oporavljeno, tačka u kojoj se postiže određeni stupanj ‘imuniteta krda’, kaže Delfresi.

„Prvi podaci govore da je broj ljudi koji su stekli imunitet manji nego što smo mislili, između 10 i 15 odsto“, istakao je veteran infektivnih bolesti koji je vodio francuska istraživanja ebole i AIDS-a.

On je takođe naglasio da je prerano za ukidanje karantina u Francuskoj koji je uveden 17. marta i trebalo bi da traje do 15. aprila.

(Hina/Reuters)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar