EU pojačava borbu protiv novih sojeva korona virusa

BRISEL, 17. februara ( Tanjug) – Evropska komisija predstavila je plan odbrane Evrope od novih sojeva korona virusa.

Sistem pod nazivom ”Hera inkubator” radiće na otkrivanju novih sojeva virusa, pružanju podsticaja za razvoj novih i prilagođenih vakcina, ubrzati postupak odobravanja vakcina i osigurati povećanje proizvodnih kapaciteta, kažu u Komisiji.

Projektovani su fondovi od 75 miliona evra za nove testove koji otkrivaju mutirane viruse i 150 miliona za istraživanje i razmenu podataka o novim varijantama virusa, uz mogućnost dodatnog izdvajanja za ubrzavanje procedura, mrežu kliničkog istraživanja ili povećanje proizvodnih kapaciteta.

U EK naglašavaju važnost brzog reagovanja, budući da nove varijante nastavljaju da se pojavljuju u Evropi i širom sveta, dok su i dalje prisutne poteškoće u proizvodnim kapacitetima vakcina.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ponovila je da je prioritet što brže obežebeđivanje sigurnih i bezbednih vakcina za sve Evropljane.

”Nove varijante virusa se brzo pojavljuju i zato moramo još brže prilagoditi naš odgovor. Zato pokrećemo danas ‘Hera inkubator’ koji će okupiti nauku, industriju, javne vlasti i sve raspoložive resurse kako bi nam omogućili da odgovorimo na ovaj izazov”, rekla je Fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar