EU poslala zaštitnu opremu S Makeodniji i Crnoj Gori

BRISEL – EU je poslala dodatnu zaštitnu medicinsku opremu Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, objavila je Evropska komisija.

Iz zajedničkih medicinskih rezervi EU Severnoj Makedoniji je isporučeno 107 000 FFP2 maski, 35 000 medicinskih ogrtača i 140 000 zaštitnih kombinezona, a Crna Gora 78 000 FFP2 maski i 15 000 medicinskih ogrtača.

„Isporuka medicinskog materijala Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori još jednom pokazuje vrednost medicinske rezerve EU u borbi protiv koronavirusa. Očekujemo da će 2021. godine evropske medicinske zalihe rasti dalje, pojačavajući napore zemalja unutar i van EU protiv pandemije “, rekao je komesar za upravljanje kriznim situacijima, Janez Lenarčič.

U EK navode da je od početka pandemije, iz EU rezervi isporučeno više od milion zaštitnih zaštitnih maski FFP2 i FFP3 Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Litvaniji, kao i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

EU je, pod pritiskom pandemije Kovid19, ove godine formirala zajedničke zalihe medicinske opreme koje se trenutno drže u 6 država članica EU (Danska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Rumunija i Švedska) što omogućava brže reagovanje na zdravstvene krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar