EU prelomila: Ulazak za sve vakcinisane

Evropska Unija donela je danas odluku da otvori granice za sve putnike koji su završili proces vakcinacije protiv korona virusa cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Njujork tajms. To znači da će pored vakcina odobrenih od strane EMA – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson i Džonson – na spisku naći i vakcina kineskog proizvođača Sinofarm kojom se vakcinisao veći deo stanovnika Srbije.

Evropska Unija priznaje četiri vakcine koje je EMA odobrila. To su Fajzer, Astra Zeneka, Džonson i Džonson i Moderna. Ruski Sputnjik još je u fazi odobravanja kod EMA, dok je kineska vakcina Sinofarm odobrena samo od strane SZO, navodi Njujork tajms.

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je kinesku vakcinu za hitnu upotrebu 7. maja ove godine. Ova vakcina, jedna od dve kineske koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu, ujedno je i prva vakcina protiv koronavirusa koju je odobrila SZO, a koja nije razvijena na Zapadu, prenosi Rojters.

Države članice EU složile su se danas da se granice bloka ponovo otvore putnicima koji su u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa.

”Preporuka je da zemlje članice popuste neke od trenutnih restrikcija na putovanja posebno za one koji su revakcinisani potvrđenim vakcinama”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Komisiji dodaju da će Savet EU ubrzo proširiti i listu trećih zemalja čijim građanima će na osnovu dobre epidemiološke situacije biti dozvoljeno putovanje u EU, a na osnovu olakšanih kriterijuma.

Savet EU će pomenutu listu ubrzo finalizovati, saopšteno je iz EK, a američki list „Njujork tajms“ piše da bi ona mogla biti gotova već u petak.

Prema trenutnim ograničenjima, građani samo sedam država, uključujući Australiju, Izrael i Singapur, mogu ući u EU bez obzira da li su vakcinisani.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja uskoro „značajno proširiti“ i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

„Put do ukidanja restrikcija na ulazak u EU jeste i lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba“, navode u Komisiji.

Međutim, ambasadori EU su se odlučili za prag od 75 novih slučajeva, navodi agencija Rojters.

Kako bi vakcinisani mogli da uđu u EU, potrebno je da prime vakcinu koja je odobrena na nivou Unije ili vakcinu koja je na spisku Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

List „Njujork tajms“, međutim, piše da zemlje članice zadržavaju slobodu dorade ovih mera ako žele da preduzmu konzervativniji pristup, što znači da bi neke evropske države mogle zadržati zahteve za negativnim PCR testovima ili karantinima za određene posetioce.

Evropski blok će, takođe, zadržati opciju „kočnice“ u slučaju nužde, što je pravna alatka koja omogućava brzi povratak na restriktivnije uslove putovanja ako se pojavi pretnja od novog soja korona virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eukorona virusulazakvakcine
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Sa Sinofarmom u EU.Dobra vest

  • Anonimni

    ???