EU traži brži razvoj terapije protiv Kovid-19

BRISEL, 12. jula ( Tanjug) – Evropska komisija 12. i 13. jula organizije panevropsku konferenciju u cilju ubrzanja razvoja i proizvodnje terapije protiv Kovid-19 u EU.

U Briselu naglašavaju da vakcine nisu jedini odgovor na Kovid-19, da je širenjem varijanti i ponovnim porastom broja slučajeva širom EU poslednjih nedelja, razvoj terapije ”neophodniji nego ikad”.

Kompanije se ohrabruju da udruže snage u cilju razvija i proizvodenje terapija protiv Kovid-19.

”Dostigli smo prekretnicu u EU u našoj borbi protiv pandemije: Evropa je sada proizvela i isporučila dovoljno doza za vakcinaciju 70 odsto našše odrasle populacije. EU je takođe postala najveći svetski proizvođač mRNA vakcine. Sada želimo da uspostavimo novu saradnju kako bismo osigurali da Evropa takođe prednjači u razvoju novih tretmana za spašavanje života od Kovid-19”, kaže komesarka za zdravlje EU, Stela Kirijakides.

U EU planiraju da do okrobra razviju i odobre za upotrebu tri nova leka protiv Kovid-19 koji će tretirati i posledice tzv produženog kovida, koje traju nedeljama i mesecima nakon izlečenja primarne infekcije.

Komesarka za zdravlje Stela Kirijakides kaže da je za sada u EU protiv korona virusa autorizovan samo Remdesivir, a da bi do kraja godine broj novih lekove za tretiranje posledica Kovid-19 mogao da se popne na pet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar