EU u problemu, AstraZeneka najavljuje manje isporuke

BRISEL – EU se suočava s novim problemima u svom programu vakcinacije protiv korona virusa nakon što je britansko-švedski farmaceutski gigant AstraZeneka najavio da će proizvodni problemi i ograničenja izvoza smanjiti planirane isporuke vakcine te kompanije.

Kako navodi britanski Gardijan, AstraZeneka već ima problema jer je nekoliko zemalja obustavilo korišćenje te vakcine zbog straha od krvnih ugrušaka, čak iako je Svetska zdravstvena organizacija rekla da nema razloga da se prestane s njenim korišćenjem.

Danska, Norveška i Island, kao i Bugarska i Rumunija, suspendovale upotrebu vakcine iz predostrožnosti, a i Indija je najavila da će izvršiti dublju reviziju neželjenih efekata nakon vakcinacije sledeće nedelje.

AstraZeneka je za najnoviji zaostatak okrivila proizvodne probleme i ograničenja izvoza, a to predstavlja veliki zastoj u naporima u borbi protiv pandemije koja je odnela 2,6 miliona života širom sveta, konstatuje Gardijan.

Kompanija je ranije upozorila da se suočava s nedostacima iz evropskog lanca snabdevanja zbog „rezultata nižih od očekivanih u proizvodnom procesu“ i nadala se da će delimično nadoknaditi nabavku vakcina iz svoje globalne mreže.

„Nažalost, ograničenja izvoza će smanjiti isporuke u prvom kvartalu i verovatno će uticati na isporuke u drugom kvartalu“, navodi se u saopštenju kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar