Evropski kovid-pasoši važiće samo za vakcine koje je odobrila EMA?

Predlog za uvođenje takozvanih „kovid pasoša“ za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti stavljen na sto 17. marta, važiće samo uz vakcine koje je odobrila Evropska komisija za lekove (EMA).

Neodobrene vakcine, tako, neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta.

Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove potvrdila je ovu informaciju, nakon što ju je izvor iz EU otkrio Euronjuzu nešto ranije.

Kako tvrdi neimenovani izvor, evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno je stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane drugim vakcinama, ali im neće biti dodeljena „licencirana putna potvrda“ ukoliko nisu primili vakcinu nekog od proizvođača koje je EMA odobrila.

Trenutno, EMA je do sada odobrila vakcine četiri proizvođača: „Fajzer/BioNTek“, „AstraZeneka“, „Moderna“ i „Džonson i Džonson“, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kovid pasošvakcina
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Pera

    Sramotno je šta radi EU, jer na prvo mesto stavlja biznis i daje prednost vakcinama zapadnih proizvodjača nezavisno od samog kvaliteta vakcine. Kako je Evropska komisija za lekove (EMA), takodje pristrasna i pod uticajem politike, ili bolje rečeno krupnog biznisa oličenog u farmaceutskoj industriji Zapada, jasno je da će ili odugovlačiti ili čak odbiti iz raznoraznih formalnih razloga i bolje vakcine koje dolaze sa Istoka. Ne interesuje njih čak ni dobrobit vlastitih građana, moguće ni veće zarada njihovih farmaceutskih kompanija, već da Rusija ili Kina nemaju finansijske koristi od vakcine, a još više da omalovaže njihov naučni i tehnološki uspeh. Pitam se samo zbog čega se mi trudimo da udjemo u tu i takvu EU, koja i nama teško da je prijatelj. Pa koji je to prijatelj koji ti otima teritoriju i još te prisiljava da kažeš da ti sam želiš da je se dobrovoljno odrekneš ?

  • Baltazar

    Ne da ce morati da prihvate I Kinesku vec ce se izvinjavas I jer nisu ranije. Milijarde Kineza I isto toliko Indijaca ce primiti verovatno Kinesku, vise nego ove 4 zajedno. Pa nisu bre ludi da upropaste biznis jer drzavljani koji nisu primili te imaju za ranu ulaska…

  • Anonimni

    Eeee došli smo do glavne tačke biznisa. Udri po Rusiji i Kini a sa druge strane ucenjuj ljude da kupe vakcine od krvnika koji ceo svet umotaše u ucene ,kredite i monopol. Nisam ni pro Ruski , pro Kineski a ni pro Američki a ni pro Evropski nastrojen. PACIFISTA SAM BEZ ORJENTACIJE