Fajzer i Moderna odbili saradnju sa Dž&Dž, AstraZeneka nije

VAŠINGTON – Kompanija Džonson&Džonson pozvala je konkurentske proizvođače vakcina protiv korona virusa da zajedno rade na studiji o rizicima od pojave krvnih ugušaka, ali su Fajzer i Moderna to odbili, dok je jedino AstraZeneka pristala, javlja Wol strit džornal.

List navodi, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, da su rukovodstva Fajzera i Moderne odbila ponudu uz obrazloženje da su njihove vakcine po svoj prilici bezbedne.

Te dve kompanije ne vide ni potrebu da se udvostruče napori regulatornih tela i kompanija koji se već bave slučajevima pojave krvnih ugrušaka i istražuju njihov uzrok.ne

Prema mišljenji izvora lista, te kompanije su zabrinute i da bi udruživanje u istraživanju slučajeva krvnih ugušaka moglo da dovede u pitanje bezbednost njihovih vakcina.

AstraZeneka, koja je imala slična iskustva sa pojavom krvnih ugrušaka kao i Džonson&Džonson jedina je pristala na saradnju.

U tekstu se navodi da je američka kompanija telefonom i mejlovima pozvala na uspostavljanje neformalnog saveza koji bi ponudio informacije o dobiti i rizicima od vakcina i bavio se svim pitanjima u javnosti u vezi s pojavom krvnih ugrušaka.

Wol strit džornal podseća da je širom SAD dato više od sedam miliona Džonzon&Džonson vakcine, a da je šest žena dobilo krvne ugruške, jedna je umrla, dok se takvi slučajevi nisu javili kod osoba koje su vakcinisane preparatima Fajzera i Moderne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar