Francuska se zatvara u petak, Nemačka u ponedeljak

Predsednik Francuske Emanuel Makron je, u obraćanju javnosti, rekao da će u petak započeti zatvaranje cele zemlje u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, prenosi Rojters.

Nove mere će biti na snazi do 1. decembra.

Makron je naveo da će većina škola ostati otvorena, ali da će fakulteti preći na onlajn nastavu.

Kako je objasnio, mere karantina podrazumevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima, osim ukoliko moraju da kupe osnovne proizvode, potraže medicinsku pomoć ili koriste mogućnost da vežbaju sat vremena dnevno.

Makron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

Francuski predsednik je rekao da će mere biti popuštene kada broj zaraženih bude manji od 5.000 dnevno.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su se federalna vlada i vlade nemačkih pokrajina saglasile da se od ponedeljka uvede takozvani „lokdaun“ u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, preneo je Rojters.

„Ovo su teške mere“, rekla je Merkelova novinarima i dodala da će ograničenja biti prilagođena za dve nedelje, ukoliko bude potrebe za tim.

Kancelarka je obećala da će sve firme pogođene novim zatvaranjem dobiti ekonomsku podršku, a da će podrška za mala preduzeća iznositi 75 odsto njihovih prihoda.

„Nadoknadićemo štetu pogođenim preduzećima, institucijama i klubovima“, navela je Angela Merkel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar