General: Rumunija neće smanjiti prisustvo u Kforu, Srbija ključan partner regiona

Načelnik Generalštaba rumunske vojske general-potpukovnik Daniel Petresku izjavio je da ta zemlja ne planira smanjivanje kontigenta u medjunarodnoj misiji na Kosovu (KFOR) i dodao da Rumunija smatra Srbiju ključnim partnerom u regionu.

„Trenutno učestvujemo u Kforu sa 51 vojnikom i jednom četom kao snagom za strateške rezerve. Ta četa je u Rumuniji i spremna je za rasporedjivanje po dobijanju narednja. Kratkoročno gledano ne predvidjamo nikakve promene u tom smislu“, rekao je Petresku u intervjuu za portal Balkanska bezbednosna mreža.

On je rekao da Bukurešt smatra da je bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu stabilna ali krhka i da na nju utiču faktori kao što su spori proces etničkog i verskog pomirenja, medjuetničke tenzije i interkulturne razlike, ekonomska tranzicija i negativni efekti pandemije korona virusa.

Petresku je izrazio uverenje da prisustvo medjunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu, u vidu misija Unmik, OEBS, Kfor, Euleks, Eufor i ostale predstavlja glavni garant mira, stabilnosti i slobode kretanja i da su važan faktor stabilnosti.

Prema njegovoj oceni, glavni bezbednosni problemi za Rumuniju dolaze od jačanja ruskog vojnog prisustva na istočnom boku NATO, ali da Bukurešt „jednim okom gleda na situaciju na Balkanu“.

„Samouvereni nastup Rusije proteklih godina i unapredjenje hibridnih metoda koje primenjuje zabrinjavaju u bezbednosnom smislu. Moguća eskalacija tenzija u Donbasu, Crnom ili Azovskom moru mogu značajno da unazade regionalnu bezbednosnu situaciju sa posledicama ekonomske, društvene, humanitarne i vojne prirode po Rumuniji i druge susede“, rekao je on.

Na pitanje da li onda učešće Rusije na vežbama u Srbiji predstavlja bezbednosni izazov za Rumuniju, Petresku je rekao da sve države imaju suvereno pravo da biraju sa kim će da saradjuju.

„Mi u potpunosti razumemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Rumunske oružane snage ne vide kao bezbednosni izazov vežbovne aktivnosti koje su organizovane na transparentan način i za koje postoji odgovarajuće obaveštenje“, rekao je on.

Petresku je dodao da su tradicionalne vazduhoplovne rumunsko-srpske vežbe Er solušn nastale kao normalan korak u razvoju saradnje i poverenja izmedju oružanih snaga dve komšijske zemlje.

„Cilj vežbe je da učesnici iz Rumunije i Srbije koordinišu i uvežbavaju vazduhoplovne misije i upotrebu vazduhoplovnih snaga u situaciji odgovora na kriznu situaciju u pograničnom području. Zajednička obuka doprinosi promociji uzajamnog razumevanja, poverenja i saradnje“, rekao je on.

Iako je Rumunija deo integrisanog NATO sistema vazdušne odbrane a Srbija neutralna zemlja, Petresku smatra da to nije prepreka za saradnju jer je Srbija članica programa Partnerstvo za mir.

„U domenu ovakve obuke Rumunija i Srbija koriste iste NATO priručnike za planiranje i obuku, što doprinosi boljoj saradnji NATO država i partnera… Srbija je ključni partner Rumunije u regionu i mi smo uključeni u dodatno jačanje tradicionalnih bilateralnih odnosa na vojnom planu i u praktičnom smislu“, rekao je načelnik Generalštaba rumunske vojske. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar