Grčka se napokon otvara i za srpske turiste, i to uskoro

Grčka će već od kraja meseca polako po fazama ukidati ograničenja uvedena zbog pandemije virusa korona, a naši turisti će moći na letovanje u zemlju Helena već u maju.
Kako je javila grčka televizija „Star“, Grci počinju da popuštaju stroge epidemiološke mere uprkos naglom porastu broja zaraženih. Grčki stručnjaci su najavili da očekuju da će broj zaraženih pasti tokom sledeće nedelje i da ne očekuju više toliko teških slučajeva u bolnicama.

Prva relaksacija mera počinje već 22. marta, a onda se postupno planira otvaranje. Sve do maja, za kada je najavljeno da će u Grčku na odmor moći da uđu strani državljani.
Srpski turisti će u Grčku ulaziti uz potvrdu o vakcinaciji ili uz negativan test na kovid 19. Ipak, u ovoj prvoj objavi nije definisano koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se zasad pretpostavlja da će sva cepiva biti prihvatljiva. Ovu pretpostavku ohrabruje i trenutna situacija sa vakcinacijom u Evropskoj uniji, gde sve više zemalja prihvata vakcine sa istoka.

Plan po kojem će se Grčka otvarati od kraja ovog meseca za sada izgleda ovako:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.
29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.
20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.
Maj: Otvaranje turizma.
Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Šest država EU najavilo nabavku ruskih i kineskih vakcina
Čak šest država EU nabavilo je ili planira nabavku istočnih vakcina, iako ih još nije odobrilo regulatorno telo Unije. Posle Mađarske koja uveliko vakciniše i ruskim i kineskim vakcinama, Slovačka je u ponedeljak nabavila 200.000 doza “Sputnjika Ve”.

Pored njih ni Češka, po svemu sudeći, ne može više da čeka da vakcine sa Istoka budu odobrene u EU, pa je premijer Andrej Babiš izjavio da će odluku o nabavci ruske vakcine doneti nacionalne institucije. Slična je situacija i s Poljskom, koja sve glasnije najavljuje nabavku kineske vakcine.

Hrvatski mediji pišu da će tamošnja vlada doneti političku odluku o nabavci ruske vakcine “Sputnjik Ve”. Na istu temu razgovarali i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ruski predsednik Vladimir Putin, pa čak i najavili da će dve države zajedno proizvoditi ruske vakcine u Austriji.

Sve to nagoveštava da bi i EU odobriti mogla da odobri vakcine sa Istoka koje se uveliko koriste širom sveta. To bi trebalo da znači i da će vakcinisani građani Srbije moći da putuju u zemlje EU nezavisno od toga čime su vakcinisani.

Seničić: Teško će se Evropa odreći kineskih i ruskih turista
I Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), očekuje da će EU uskoro priznati ruske i kineske vakcine.

„Činjenica je da tri fabrike vakcina ne mogu trenutno da obezbede dovoljno vakcina ni za Evropu, a kamoli za ceo svet. Zato očekujem da će pre ili kasnije i u EU biti odobrene sve efikasne vakcine protiv kovida-19. Koliko znam, problem s kineskom vakcinom je što Kina još nije dostavila EU dokumentaciju o trećoj fazi ispitivanja vakcine. Mislim da će se to uskoro rešiti“, objašnjava Seničić za Blic.

Iz ugla turizma ne bi bilo racionalno da se ne odobre kineske i ruske vakcine u EU.

„Svake godine više do 100 miliona kineskih turista poseti Evropu, pogotovo Francusku, Italiju i Španiju. Kineski turisti su veoma zahvalni jer su vansezonski gosti, a i dobri potrošači pošto troše u proseku dva do tri puta više od evropskih. I ruski turisti spadaju u najveće potrošače među turistima, i to na najluksuznijim lokacijama. Prosto, ne bi bilo ekonomski opravdano da se drugu godinu zaredom EU odrekne tolikog profita“, zaključuje Seničić.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grckakoronavirusturizam
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Darija

    Polako sa radovanjem. Kako im EU naredi, tako će se i ponašati.

  • Anonimni

    U Srbiji je 98% primilo kinesku vakcinu. Od zemalja EU samo Madjarska daje kinesku vakcinu. Pitanje je da li ce pustati Srbe u EU sa kineskom i ruskom vakcinom. Ili ce se zabraniti..