Grupa hrvatskih naučnika podržala vakcinaciju protiv korone

ZAGREB – Hrvatski naučnici, njih 30 na čelu sa profesorom Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Gete u Frankfurtu Ivanom Đikićem, poslali su otvoreno pismo hrvatskoj javnosti u kojem podržavaju službeni program vakcinisanja protiv korona virusa u Hrvatskoj.

Oni u pismu navode da je vakcinacija najdelotvorniji način sprečavanja širenja virusa s ciljem zaštite zdravlja što većeg broja ljudi, što je dokazano na brojnim bolestima do danas, uključujući boginje, dečju paralizu, kao i sezonski grip.

Nuspojave kod odobrenih vakcinacija su retke i značajno su manja opasnost nego simptomi i komplikacije samih bolesti, ističu oni, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Prema njihvom mišljenju, SARS-CoV-2 je opasan i visokozarazan virus i premda primarno inficira disajni sistem, može se proširiti i na druge organe i tkiva.

Virus je, kako kažu, najopasniji za osobe starijeg životnog doba, jer u toj grupi značajan broj bolesnika razvija tešku kliničku sliku ili umire od posledica infekcije.

Oni navode da se kliničko stanje zaraženih osoba može neočekivano i vrlo brzo pogoršati, a da činjenica da mlađi ljudi najčešće ne razvijaju teške simptome nije razlog da se pretnja ovog virusa za celokupnu populaciju shvati olako.

Mlađi pojedinci mogu da zaraze svoje roditelje, bake, deke i prijatelje i izazovu ozbiljnu bolest ili smrt, a i neki među njima će razviti teži ili kritični oblik bolesti, stoji u pismu 30 hrvatskih naučnika.

Oni naglašvaju da pravilna vakcinacija obezbeđuje zaštitu od infekcije za pojedince, a vakcinisanje populacije može da dovede do stvaranja kolektivnog imuniteta.

Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka efikasne terapije, oni smatraju da je vakcinacija protiv Kovid-19 najbolji način za zaštitu ljudi. Potpisnici pisma ističu da stoga žele da naglase da bez vakcinacije, kao i bez poštovanja pravilnih epidemioloških mera, ova pandemija neće nestati nego će posledično trajati duže i uzrokovati dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar