Guvernerka Tokija: Produžiti vanredno stanje

TOKIO – Guvernerka Tokija Juriko Koike izjavila je danas da je potrebno produžiti vanredno stanje kako bi se ograničilo širenje infekcije kovida-19, koje opterećuje medicinski sistem u prestonici.

„Tokio će razgovarati o odgovarajućem produženju vanrednog stanja sa susednim prefekturama i centralnom vladom. Na osnovu analiza iz različitih uglova, moje mišljenje je da nam je potrebno produženje vanrednog stanja“, izjavila je Koike nakon sastanka sa zdravstvenim stručnjacima, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da mutirani sojevi virusa postaju dominantni, što povećava broj slučajeva među mladima i izaziva zabrinutost da bi aktuelni talas mogao nadmašiti treći talas koji je izbio u januaru.

Guvernerka je pozvala stanovnike da smanje kretanje kako bi se suzbilo širenje infekcije.

Tokio je danas zabeležio 591 novi slučaj korona virusa, a od početka pandemije širom Japana je umrlo oko 10.500 ljudi.

Zvaničnici su za produženje mera u prefekturama Tokio, Osaka, Kjoto i Hjogo posle 11. maja, navode tri izvora za Rojters. Ova područja pokrivaju skoro četvrtinu japanskog stanovništva.

Od 25. aprila vanredno stanje je proglašeno u prefekturama Tokio, Osaka, Kjoto i Hjogo, kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom, a trebalo bi da bude na snazi do utorka.

Iako Japan nije bio tako teško pogođen korona virusom kao druge nacije, njegov program vakcinacije uveliko zaostaje, ocenjuje Rojters, i podseća da bi za manje od tri meseca trebalo da počnu letnje Olimpijske igre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar