Hiljade Slovenaca demonstriraju protiv Janše, traže vanredne izbore

Hiljade gradjana Slovenije okupile su se večeras u Ljubljani na demonstracijama protiv desničarskog premijera Janeza Janše, zahtevajući vanredne parlamentarne izbore.

Medju demonstrantima su pripadnici različitih grupa i pokreta koje podržavaju sindikati i deo opozicije, navodi agencija STA.

Uz studente, ekološke i druge nevladine organizacije, na skupu su i članovi sindikata i nekoliko poslanika opozicionih Socijalnih demokrata Tanje Fajon i Stranke Alenke Bratušek.

Demonstranti večeras uzvikuju „Izbori sada“ i mašu slovenačkim i sindikalnim zastavama i transparentima. Na jednom od njih piše „Smrt fašizmu, sloboda za sve“.

Mnogi demonstranti nose maske, u skladu s pravilima protiv korona virusa.

Uprkos tome, Janša je večeras optužio demonstrante da doprinose širenju korona virusa neodobrenim skupovima, ocenivši to kao zločin.

Protest obezbedjuju jake policijske snage, navodi agencija HINA i dodaje da je na početku skupa bilo 10.000 ljudi.

Američka agencija Asošiejted pres navodi da protestuje 20.000 ljudi.

Kritičari optužuju Janšu za autoritarno vodjenje zemlje, za gušenje slobode medija i širenje govora mržnje, uz loše upravljanje zdravstvenom krizom, izazvanom pandemijom korona virusa.

Janša odbacuje optužbe, tvrdeći da je reč o „levičarskoj zaveri“.

Večerašnji protest povećava pritisak na Janšinu vladu koja 1. juna treba da preuzme šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji.

Četiri slovenačke opoozicione stranke nisu u sredu uspele da pokrenu postupak opoziva Janše pred Ustavnim sudom zbog kršenja zakona i Ustava. Za pokretanje ustavne tužbe glasala su 42 poslanika, a 44 su bila protiv.

Janšina koalicija danas nije uspela da smeni predsednika parlamenta Igora Zorčiča koji je zbog neslaganja s vladom napustio vladajuću Stranku demokratskog centra i formirao samostalni poslanički klub, navodi HINA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar