HR: Nulti pacijent posle 13 dana nema simptome, ali ima virus

ZAGREB – Hrvatski takozvani „nulti pacijent“ koji je oboleo od korona virusa pre 14 dana, nakon povratka iz Milana, više nema simptome, ali i dalje u sebi nosi virus.

Direktorka zagrebačke bolnice „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić, kaže da se on još nalazi u karantinu, prenosi zagrebački portal 24Sata.hr.

U toj bolnici nalazi se svih 12 obolelih, a Markotić kaže da ne postoji nijedan specifičan simptom po kojem bi ljudi bez testiranja mogli da znaju da li boluju od koronavirusa a ne od gripa.

„Nekoliko naših pacijenata uzima lek koji se koristi kod obolelih od HIV-a. Nisu svi na toj terapiji jer je dajemo pacijentima koji na to pristanu. Kašljucanje, bol u mišićima, otežano disanje, umor i povišena temperatura su simptomi koji se javljaju kod obolelih od ovoga virusa. Dakle, nikako sami pacijenti, a ni lekari po tome ne mogu da utvrde da li boluju od korone ili nekog drugog soja virusa“, rekla je ona.

Hrvatska je uvela i dve nove mere protiv širenja zaraze, a jedna od njih je da svi koji dolaze iz žarišta virusa moraju u izolaciju na 14 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar