HR: Virus ozbiljno preti na sve strane

ZAGREB – Hrvatska je danas prvi put prešla broj od 1.000 novozaraženih korona virusom, a čelnici Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu su upozorili da virus ulazi u zdravstveni sistem i da „ozbiljno preti na sve strane“.

„Svedočimo onom što nije specifičnost samo Hrvatske, jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. Prvi put smo prešli broj od 1.000 i moramo se pridržavati mera“, upozorio je ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao je da mere donete da bi preživeli, a ne da bi neko bio kažnjen.

„Moram da kažem da trud zdravstvenih radnika ne može biti jači od neodgovornosti građana“, rekao je Beroš.

On je naveo da je u poslednja 24 sata u bolnice primljeno 117 novozaraženih, da je juče umrlo troje, ali da Štab nije imao tu informaciju kada su saopšteni podaci.

„Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja“, uozorio je ministar i dodao da je u KBC Rijeka popunjeno 31 posto kapaciteta, u Osijeku 81 posto, u KBC Split, 27, u KB Dubrava u Zagrebu 60 posto.

Nabrajajuhi bolnice u koje je ušao virus, Beroš je rekao da se svi moraju zamisliti ko će lečiti obolele.

„Naš cilj nije za zatvorimo privredu, već da se nađe balans i suživot… Minimiziranje mera nije dobro“, ocenio je ministar i pozvao građane da uporede brojke i da nešto iz toga nauče.

Direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da u Hrvatskoj ne postoje posebna žarišt i istakao da ovo što se sada događa dovodi u pitanje donesene mere.

On je zamolio građane da se pridržavaju mera i da se ponašaju odgovorno da bi za desetak dana rast broja zaraženih bio smanjen a „krivulja zaravnjena“.

Poslednji zvanični podatak je da je u Hrvatskoj zabeležen 1.131 novi slučaj zaraze korona virusom i da je broj trenutno aktivnih slučajeva 4.233.

Najviše novozaraženih i danas je u Zagrebu – 231, što je najviše od početka epidemije.

Od tog broja, 72 osobe su imale negativnu epidemiološku anamnezu, 122 osobe su bile u kontaktu s već zaraženim osobama, 31 osoba se zarazila na porodičnim svečanostima i okupljanjima, putovanjima, noćnim izlascima i godišnjim odmorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar