HR: Vlada usvojila Plan sprovođenja i praćenja imunizacije

ZAGREB – Hrvatska vlada je danas na sednici usvojila Plan uvođenja, sprovođenja i praćena imunizacije protiv korona virusa, koja će početi 27. decembra, a kojom se, kako je saopštio ministar zdravlja Vili Beroš, želi smanjiti smrtnost i obezbediti bolje zdravlje građana, očuvati funkcionisanje društva i smanjenje zdravstveno-socijalnih i ekonomskih razlika.

Prema Planu, vakcinu će prvo dobiti korisnici domova za stare i nemoćne, radnici u sistemu socijalne zaštite, kao i zdravstveni radnici koji su najizloženiji virusu, a nakon toga i ostali građani – od najstarijih i najrizičnijih do najmlađih.

Vakcina je, dodao je Beroš, besplatna, a vakcinisanje dobrovoljno.

Beroš je istakao da je uloga vakcinisanja nezamenljiva u borbi protiv korona virusa, a usvojenim Planom se želi postići maksimalna dostupnost vakcine svim grupama stanovništva.

Konačni cilj Plana je obezbediti najbolji mogući odgovor na izazove pandemije, rekao je ministar.

„Cilj nije samo smanjenje smrtnosti i ozbiljnih bolesti uzrokovanih koronom, nego i očuvanje funkcionisanja društva, smanjenje zdravstveno-socijalnih i ekonomskih razlika, bolje zdravlje i veća dobrobit svih građana“, rekao je Beroš.

Vakcinacija će započeti 27. decembra pod sloganom:“Misli na druge, vakciniši se!“, prenela je zagreačka N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar