Hrvatska je koristi, a Srbija uvodi: Šta je i čemu služi korona aplikacija

Od samog početka pandemije koronavirusa koja je zahvatila svet još pre više od osam meseci, radi se na njenom suzbijanju i pronalaženju najboljeg rešenja za iskorenjivanje Covida-19.

Jedan od načina smanjenja širenja virusa jeste i mobilna aplikacija za praćenje zaraženih, kao i njihovih kontakata koja je najpre počela da funkcioniše u Kini, a zatim je o njoj počelo govoriti i u drugim zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Nemačke.

Pre 15-ak dana ova aplikacija je predstavljena u Hrvatskoj.

Aplikaciju su na konferenciji za medije predstavili ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš i predsednik Uprave APIS-a Saša Bilić.

– Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektovati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obavešteni – rekao je na predstavljanju Beroš, naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernetički bezbedna i ne prikuplja nikakve privatne podatke korisnika.

Međutim, sedam dana od objavljivanja aplikaciju Stop COVID-19 u Hrvatskoj je instaliralo nešto više od 35.000 ljudi, a među njima je znatno više korisnika Androida (28.012) u odnosu na korisnike iOS uređaja (7.664), piše hrvatski portal Dnevnik.

S obzirom na to da je prošle godine u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 miliona korisnika mobilnih telefona, procenat onih koji su instalirali aplikaciju Stop COVID-19 prilično je mali.

Predsednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je ranije za N1 da bi 60 posto populacije trebalo da instalira aplikaciju da bi ona imala smisla.

Na uvođenju iste aplikacije radi se i u Srbiji. To je potvrdio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković koji je rekao da je veliki broj zemalja napravio istu, i da su negde bile i veoma uspešne.

– Veliki broj zemalja je već uradio aplikaciju, neki su je pustili u probni rad, neki čekaju povoljan trenutak. Imamo posebnu IT grupu koja radi na unapređenju softvera u vezi sa svakodnevnim podacima, ali i na razvoju aplikacije i uskoro će šira javnost biti obaveštena o aplikaciji – rekao je Gojković na konferenciji za medije Kriznog štaba.

U Kini aplikacije Vičet (WeChat) i Alipej (Alipay), koje su instalirali skoro svi tamošnji vlasnici pametnih telefona, imaju posebne dodatke za novonastalu situaciju sa korona virusom i odavno se koriste.

– Navedeni dodaci izgledaju vrlo jednostavno: nakon što softveru date određene informacije, dobijete zeleni, crveni ili žuti kod – pojasnio je Nemanja Milutinović, dopisnik RTS-a iz Pekinga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar