I HR savetuje građane da ne putuju u Lombardiju i Venetu

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova preporučilo je danas svojim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, italijanske regije u kojima je potvrđeno više od 200 slučajeva novog koronavirusa.

Prema poslednjim podacima, pet osoba je do sada umrlo na severu Italije od posledica novog koronavirusa.

Šef italijanske državne službe civilne zaštite Anđelo Boreli je izjavio da je 219 osoba zaraženo tim virusom, prenela je Ansa.

Slične preporuke su u nedelju svojim državljanima uputile i Mađarska i Slovenija.

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanje je ranije danas danas uputilo preporuku osnovnim i srednjim školama da otkažu sva organizovana putovanja u Italiju u narednih mesec dana, podseća Hina.

Novi koronavirus, odnosno Covid-19, koji se u decembru pojavio u kineskom gradu Vuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od 20 zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima.

Evropska komisija saopštila je danas da Evropska unija još ne razmatra obustavu putovanja u okviru Šengena, a nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Italiji, ali da priprema određene planove.

„O različitim scenarijima poput kordinisane suspenzije Šengena trenutno ne razmišljamo, ali radimo na raznim planovima o vanrednim situiacijama“, izjavio je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar