Indija počinje da izvozi vakcine u roku od nekoliko nedelja

LONDON – Indija će početi da izvozi vakcine proizvedene vakcine protiv korona virusa u roku od dve nedelje od početka kampanje imunizacije u zemlji koja je najavljena za obaj mesec, izjavio je za BBC zvaničnik iz indijskog ministarstva spoljnih poslova.

Taj zvaničnik je negirao navode da će Indija zabraniti izvoz vakcina koje proizvodi za potrebe domaćeg stanovništva i potvrdio da je u toku rad na realizaciji plana za pružanje pomoći drugim državama.

Dve nedelje od početka administriranja doza, Indija će početi sa izvozom vakcina u neke susedne južnoazijske zemlje, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. On je rekao da će neke zemlje vakcine dobiti kao poklon, dok će neke za njih platiti otprilike isti iznos koji Indija izdvaja za njih.

Indija proizvodi oko 60 odsto vakcina koje se koriste širom sveta i mnoge zemlje nestrpljivo iščekuju da počne sa isporukom doza.

Nadležni organi su izdali formalnu dozvolu za hitnu upotrebu za dve vakcine, dok se zemlja priprema za kampanju imunizacije u januaru.

Indija planira da sprovede jednu od najmasovnijih vakcinacija na svetu, a do jula vakcinu bi trebalo da primi 300 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar