Inoslventnost preduzeća u NEM manja za 22% u februaru

BERLIN – Korporativna nesolventnost u Nemačkoj bila je u februaru ove godine za 21,8 posto manja nego lani, objavio je danas Savezni zavod za statistiku, Destatis.

Time je nastavljen trend pada platežne nesposobnosti preduzećea, otkako je na početku korona pandemije 2020. uvedena suspenzija obaveze prijavljivanja insolventnosti, izveštava Rojters.

Nemačka je omogućila od marta prošle godine da kompanije kojima je pandemija izazvala finansijske probleme odgode obavezno podnošenje zahteva za stečaj, a kriticari te mere tvrde da takva politika podržava „zombi kompanije“ koje nemaju održivu budućnost.

Insolventnosti nemačkih kompanijna pala je prošle godine na najniži nivo od 1999. Međutim, od oktobra 2020, Berlin je počeo sa postepenim ukidanjem ove šeme.

Ove godine samo firme koje čekaju uplatu državne pomoći iz paketa odobrenog u novembru izuzete su od obaveze podnošenja zahteva za stečaj – do kraja ovog meseca.

Destatis je naveo u šaopštenju da februarski pokazatelj znače „da se ekonomski problemi mnogih preduzeća zbog krize sa korona virusom još uvek nisu manifestovali kroz porast prijava poslovne nesolventnosti“.

Broj novih postupaka zbog insolventnosti, koji ukazuje na buduće kretanje realne nesolventnosti, pao je u aprilu za 17 procenata u odnosu na mart, kada je zabeležen ršst od čak 37 procenata, navodi britanska agencija pozivajuhi se na preliminarne podatke nemačke statistike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar