Italija: Apel lekarima da se vakcinišu

RIM – Zahvaljujući vakcinaciji, za 95 odsto je smanjena smrtnost od korona virusa u redovima medicinskog osoblja, izjavio je predsednik nacionalne federacije lekarskih komora Filipo Anjeli.

On je ukazao da je prethodnih meseci 50 do 60 lekara je umiralo od infekcije, a u prvih 10 dana aprila preminuo je jedan zaraženi lekar.

Anjeli je apelovao na kolege lekare da se vakcinišu, da veruju u nauku i da prihvate izbor anti-kovid vakcine koje im preporučuje stručno osoblje, prenosi portal „Hafington post“ na italijanskom jeziku.

Anti-kovid vakcina je ponovo velika tema u italijanskim medijima, ali su tonovi drugačiji. Otvoreno se kritikuje neefikasnost Evropske unije u nabavci i distribuciji vakcina, a neki dnevni listovi pišu „da je EU plan vakcinacije propao“.

Glavni problem nije nepoverenje prema vakcinaciji, već činjenica da nedostaje vakcina.

Pre svega, jer proizvođači sa kojima je isporuka vakcina dogovorena putem jedinstvenog evropskog mehanizma Kovaks, ne ispunjavaju svoje obaveze i isporučuju daleko manje doza leka od dogovorenog i potrebnog.

“Hafington post” podseća da je 8. aprila istekao ultimatum koji je EU dala švedsko-engleskom proizvođaču AstraZeneke da ispuni svoje ugovorene obaveze o isporuci leka ali, kako javljaju mediji, proizvođač je samo odgovorio da čini najviše što može.

Intervjuisan za televiziju RAI, poznati američki virolog Entoni Fauči rekao je da će SAD, čim zadovolje vlastite potrebe za vakcinama, pomoći drugim zemljama, ali pre svega siromašnim, što je u Italiji protumačeno kao potvrda da se u procesu imunizacije ne može očekivati pomoć američkog prijatelja.

Da bi se delimično ublažio nedostatak, ministar za zdravstvo Roberto Speranca je odobrio da se razmak između prve i druge doze vakcina „Fajzer“ i „Moderna“ produži na 42 dana. Do sada je revakcinacija obavljana nakon 21, odnosno 28 dana.

Italijanski mediji ponovo pišu o ruskoj vakcini „Sputnjik V, sa kojom je rimski institut „Spalancani“ otpočeo pregovore.

Zvanično, Institut ispituje valjanost ruskog leka, koji još nije odobren od strane Evropske agencije za lekove EMA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar