Italija u blokadi još dve nedelje, američka vojska pomaže u mrtvačnicama u Njujorku…

U svetu je do danas od koronavirusa obolelo više 750.000 ljudi, dok je više 36.000 preminulo. Oporavilo se preko 150.000 ljudi, objavio je sajt worldometers.

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da su u poslednjih 24 sata u Srbiji potvrđena još 44 slučaja zaraženih virusom korona, a ukupan broj je 785. Kon je saopštio da imamo i tri smrtna slučaja.

Prema podacima, do 12 satu ukupno je hospitalizovano 540 pacijenata, a njih 62 je na respiratoru.

Španija je postala treća zemlja na svetu, koja je prestigla Kinu po broju zaraženih korona virusom. Broj zaraženih u Španiji, koja broji 47 miliona stanovnika, dostigao je danas 85.195, što je porast od osam odsto u odnosu na prethodni dan, a ispred nje nalaze se samo SAD i Italija, navodi AP.

Italija će najverovatnije ostati u blokadi najmanje još dve sedmice, rekli su danas italijanski zvaničnici, u trenutku kada se očekuje pad broja zaraženih.

Ističući opasnost od bolesti, nacionalno udruženje italijanskih lekara objavilo je danas da je preminulo još 11 njihovih kolega, čime se ukupan broj popeo na 61.

Broj umrlih od irusa korona u Italiji povećao se za 812, na 11.591, saopšteno je danas u Rimu. Broj novih slučajeva infekcije veći je za 4.050, što je najmanje još od 17. marta, a sada je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 101.739, prenosi Rojters. Ukupno se oporavilo 14.620 pacijenata.

(Sputnjik)

Brod bolnica stigao u Njujork
Vojni brod bolnica „Konfort“ uplovio je danas u Njujork gde je broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom porastao na 1.218.

Brod ima 1.000 kreveta i namenjen je za lečenje pacijenata koji nisu inficirani korona virusom, kako bi bila oslobođena mesta na infektivnim klinikama u Njujorku, prenosi AP.

Pored 1.000 kreveta, „Konfort“ ima 12 operacionih sala.

Njujork se priprema za vrhunac epidemije u aprilu, a gradski zvaničnici pokušavaju da povećaju bolničke kapacitete do 87.000 kreveta.

U Njujorku je 9.500 ljudi trenutno hospitalizovano zbog KOVID-19, a njih više od 2.300 je na intenzivnoj nezi. U državi Njujork ima više od 66.000 potvrđenih slučajeva virusa korona.

Američka vojska pomaže u mrtvačnicama u Njujorku

Američka vojska je saopštila da je u ponedeljak od nje zatraženo da u Njujork pošalje osoblje za pomoć u mrtvačnicama, kao deo odgovora vlade na pandemiju korona virusa, javlja Rojters.

„Dobili smo poziv da u Njujork pošaljemo tim koji bi pomagao u mrtvačnicama prilikom sahrana i u fazi smo traženja osoblja“, saopštio je vojni zvaničnik.

Tramp: Testirano više od milion Amerikanaca

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je više od milion Amerikanaca trestirano na korona virus i apelovao na građane da se pridržavaju mera socijalnog distanciranja kako bi se sprečilo širenje epidemije.

„Svako od nas ima svoju ulogu u dobijanju ovog rata. Svaki građanin, svaka porodica i biznis može dopineti u zaustavljanju virusa. Ovo je naša zajednička patriotska dužnost. Pred nama su u narednih 30 dana vremena izazova i to su veoma važnih 30 dana“, rekao je Tramp sinoć novinarima u Beloj kući.

On je rekao i da su SAD počele da nabavljaju iz inostranstva potrebnu opremu za ličnu zaštitu.

„Dobijamo je iz celog sveta i takođe drugima šaljemo ono što nam nije potrebno“, rekao je Tramp.

Dodao je i da je juče razgovarao sa italijanskim premijerom Đužepeom Konteom i da će SAD poslati Italiji medicinska sredstva u vrednosti od 100 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona viruspandemija
Komentari (0)
Dodaj komentar