Italijani najgori, Bosanci najbolji: Koliko peremo ruke nakon korišćenja WC-a (foto)

Zbog epidemije koronavirusa Svetska zdravstvena organizacija savetuje da je jednostavan čin pranja ruku – posebno nakon svake posete toaletu, pre jela ili dodirivanja lica – najvažniji faktor u borbi protiv širenja bolesti.

Suvišno je naglašavati da bi svako trebalo da opere ruke nakon korišćenja WC-a, a u prilog tome idu i istorijske činjenice koje govore da je samo uvođenje čiste vode i usvajanje zdrave navike korišćenja iste iskorenilo brojne bolesti u savremenom svetu, poput tifusa.

Međutim, čini se da se te higijenske navike ne pridržavaju bas svi Evropljani. Studija Gallup Internationala iz 2015. godine, suprotno očekivanjima, pokazala je da se ruke manje peru u razvijenijim sredinama.

Prema ovom istraživanju za higijenu najviše mare građani Bosne i Hercegovine, gde čak 96 posto pojedinaca nakon obavljanja nužde pere ruke toplom vodom i sapunom – što je u suštini i najispravniji način. U društvu onih koji drže do higijene su i Moldavci, Portugalci i Turci.

Ipak, veliki broj Evropljana ne opere ruke automatski nakon posete WC-u. Najgora situacija je u Italiji, Španiji, Holandiji, Rusiji i Francuskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronaviruspranje ruku posle toaletahigijena
Komentari (0)
Dodaj komentar