Izbori za skupštinu regiona Madrida

MADRID – Danas se u Madridu, najbogatijem regionu Španije, održavaju izbori za skupštinu koji bi mogli da preoblikuju nacionalnu političku scenu, delom i zbog drugačijeg pristupa u borbi protiv pandemije korona virusa.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, Izabela Dijaz Ajuzo (42) iz Narodne Partije ima najveće šanse da postane novi lider tog regiona.

Ajozova je zadobila naklonost birača u Madridu, jer je uspela da se suprotstavi levičarskoj vladi Španije koja je vršila pritisak na nju da naredi zatvaranje barova i restorana u glavnom gradu.

Umesto toga, ona je istrajala i uspela da u prvom planu budu ekonomija i društveni život zbog čega je stekla naklonost ugostitelja i Madriđana koji su poznati po aktivnom noćnom životu, prenosi Rojters.

Stopa zaražavanja i broj teških slučajeva koji zahtevaju negu u jedinicama intenzivne nege, zbog toga su u Madridu značajno veći od nacionalnog proseka.

Narodna partija je na vlasti u regionu Madrida već punih 26 godina, a uverljiva pobeda na današnjim izborima svakako bi dala impuls ovoj stranci i na nacionalnom nivou.

Ipak, prema prognozama uoči izbora, očekuje se da Narodna Partija osvoji 40 odsto glasova, čime bi, u odnosu na izbore 2019. godine, udvostručila broj poslanika u regionalnoj skupštini, ali će Izabeli Dijaz Ajuzo za formiranje lokalne vlade možda biti potrebna i saradnja sa ultradesničarskom Voks partijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar