Janković: U Srbiji ćemo zbog promene klime, pored groznice Zapadnog Nila, imati i druge bolesti

Imunolog Srdja Janković izjavio je danas da zbog promene klime u Srbiji treba očekivati i druge bolesti pored groznice Zapadnog Nila.

„Groznicu Zapadnog Nila ne prenose samo tigrasti komarci, ali nema razloga za paniku, treba samo biti oprezan“, rekao je Janković za RTS.

Najteža komplikacija te groznice je zapaljenje mozga, što je, dodaje on, retko i javlja se kod starijih gradjana.

Govoreći o mogućem novom talasu korona virusa u Srbiji, imunolog je rekao da je neophodno da se vakciniše što veći broj gradjana.

„Situacija jeste relativno dobra, ali svakog dana imamo oko sto zaraženih, a veliki deo stanovništva nije imun na ovu bolest, što je rizik koji će neminovno dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije“, istakao je on.

Janković je naglasio da vakcina štiti od svake varijante virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zasto se onda,ako je zaista postignuta saglasnost,da vakcinacija stiti od svih varijanti virusa na sirem nivou(SZO)ne donese stav ,bez raznoraznih politickih sekvenci ,o navodnom demokratskom pravu populacije na odluku,,na obavezno vakcionisanje u skladu sa individualnim zdravstvenim stanjem pojedinaca,kojima izabrani lekari,sto je zazivelo u Srbiji daje preporuku ako ne sme iz razloga koji se pominju(kancer,neke bolesti kojima ne pogoduje,starosna dob).Posebno sto se stanje nakon karantina i preduzetih mera povodom pojave virusa stisava i krizni stabovi nisu vise prebukirani zarazenima ,vec se moze skoncentrisati na neophodnu imunizaciju kao kolektivnu preventivu uz maksimalnu zastitu pojedinca koji uz strucnu konsultaciju samo mogu da donesu tako bitnu odluku ,jer se ne zna da li je vakcina dugorocna (kao kod variole)ili pocetak koji iziskuje stalno obnavljanje.,u nedogled.

  • batamrca

    imacemo mi svasta pored takvih politicara i struke, sto se prodaju za saku kikiikija