Jeremić (Narodna stranka): Tek sledi previranje u svetu zbog pandemije, moguće razorne posledice

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je danas izjavio da je dostupnost vakcine protiv korona virusa „naziv igre u kojoj je cilj svih država da vakcinu obezbede i raspodele pre drugih“.

Kako je saopštila ta stranka, Jeremić je na otvaranju godišnjeg susreta svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora rekao da borba za vakcinu „vrlo lako može da izazove razorne posledice širom planete“.

„Čovečanstvo se još nije suočilo sa politički verovatno najtežim i najsloženijim trenutkom krize izazvane pandemijom korona virusa, u narednih nekoliko meseci predstoji ozbiljno geopolitičko previranje koje bi moglo da ima drastične posledice“, smatra Jeremić.

Uz ocenu da se geopolitika menja u ciklusima, Jeremić je rekao da ti „ciklusi“ traju duže, te je tako prethodna decenija bila „decenija geopolitičke recesije“ koju šok koji je u svetu izazvala pandemija, preti da „pretvori u depresiju“ što bi moglo „trajati decenijama i voditi ka globalnim sukobima“.

Jeremić je naveo da ti izazovi mogu biti prevazidjeni samo uz „daleko veći kvalitet i opus saradnje medju državama“ nego sada.

„Ne bi trebalo ‘ponovo izmišljati točak’, nego se vratiti Agendi 2030 UN i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Danas nijedna država na svetu, uključujući najbogatije, nije na putu da ih ispuni“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ukazao i na produbljavanje podele izmedju dve vodeće sile sveta – SAD i Kine.

„Rivalitet je trenutno najuočljiviji na polju visoke tehnologije, ali imajući u vidu obim i značaj tehnologije u funkcionisanju savremenog sveta, moguće je da će se ta podela proširiti na sve segmente života i da bi planeta za nekoliko godina mogla biti strogo podeljena na blokove. Ta podela bi mogla da bude čak i oštrija od one u drugoj polovini 20. veka. Tome se moramo odupreti“, zaključio je Jeremić.

Pored Jeremića, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na otvaranju plenuma koji je održan video vezom, učestvovali su i dobitnik Nobelove nagrade za mir Rae Kvon Čung i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan.

Tradicionalni godišnji susret svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora održava se pod pokroviteljstvom prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, a glavna ovogodišnja tema je „Svet posle KOVIDA-19“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar