Jesenji deo Beogradskog festivala igre od 8. septembra

BEOGRAD – Nastavak 18. izdanja Beogradskog festivala igre počinje 8. septembra premijernim gostovanjem čuvenog komada „Okruženje“ Kompanije Magi Maren iz Liona, na sceni pozorišta Atelje 212, najavljeno je danas u susretu sa medijima.

Kako je navela direktorka BFI Aja Jung, pred publikom će biti izvedeno novih šest značajnih predstava iz Londona, Drezdena, Frankfurta, Majnca, Los Anđelesa, Barselone i navedenog francuskog grada Sent Foa le Lion.

Time festival, kako je rekla, ulazi u drugo poluvreme 18. edicije, odnosno u svoju drugu jesen, jer je BFI uvek realizovan u proleće.

Jung je istakla da je pandemija izrežirala 17. i 18. izdanje i prebacila manifestaciju na jesen, ali je zahvatila i proleće ove godine.

Direktorka, selektorka i osnivačica je otkrila da još nisu precizno definisani svi protokoli za ulazak na sam festival, što se tiče pandemije.

Svakako će važiti iste mere koje su propisane za sve kulturne aktivnosti u zemlji – merenje temperature pri ulasku, nošenje maske sve vreme tokom trajanja predstava, dezinfikovanje ruku, ali što se tiče određivanja da mogu samo vakcinisani posetioci da gledaju program, ne postoji ništa zvanično zapisano u tom pogledu.

Komad na otvaranju „Okruženje“ (Umwelt) slavne koreografkinje Magi Maren u produkciji njene istoimene kompanije, jedan je od posebnih fenomena, jer traje na sceni od 2004. godine.

Londonski list „Gardijan“ uvrstio je ovu predstavu kao jednu od svega nekoliko koreografskih radova koji su obeležili prvu četvrtinu 21. veka.

Katrin Fodri, ataše za kulturu ispred Francuskog instituta u Srbiji istakla je ovo scensko igračko delo od istog magazina proglašeno za jedan od 10 najboljih spektakala u svetu.

Fodri je podsetila da je karijera Magi Maren počela još davne 1974. godine kada je bila igračica u školi slavnog umetnika Morisa Bežara, koreografa i operskog reditelja, koji je vodio Bežarov balet Lozane u Švajcarskoj.

U toj kompaniji Maren se oprobala i kao koreograf, dobila prvu nagradu 1978, da bi 1984. godine osnovala upravo svoju aktuelnu Kompaniju.

Bila je stalni koreograf Baleta Opere u Lionu, sarađivala često i sa Holandskim nacionalnim baletom i Baletom Opere u Parizu.

Do sada je u svojoj veoma produktivnoj karijeri realizovala više od 50 predstava, koje su većim delom veoma mudre, osvešćene, aktuelne, pre svega izrazito angažovane.

Katrin Fodri je naglasila da je komad „Okruženje“ radikalan i poetičan u isto vreme, istražuje ljudsko stanje, veoma impresivan za gledanje, i sigurna je da će oduševiti beogradsku publiku.

Magi Maren usled situacije sa kovidom ipak neće biti prisutna na festivalu, potvrdila je Aja Jung, ali će se u novom susretu sa medijima javiti putem video linka.

Njena predstava „Maybe“ predstavlja neverovatan fenomen u svetu koreografske scene, jer i dalje traje duže od tri decenije, što se nikada nije desilo u sferi igračke umetnosti.

Prema Aji Jung, jedino upravo „Okruženje“ može ugroziti „Maybe“, jer se neprekidno igra od 2004. godine, što je takođe veliki podvig za jednu koreografski predstavu.

Sledeći naslov na repertoaru festivala jeste „Šuplje kosti“ iz Drezden Frankfurt kompanije igre, u koreografiji poznatog umetnika Jakopa Godanija, koji će se predstaviti 24. i 25. septembra u Operi i teatru Madlenianum.

Ova trupa je imala veći broj odlaganja do sada na festivalu, a najnovije ostvarenje biće jedinstvena scenska adaptacija za ovo pozorište.

Godani je poneo nagradu festivala „Jovan Ćirilov“ i veliki je miljenik beogradske publike zbog prethodnih uspešnih predstava.

Novi Sad i Beograd će ugostiti američku trupu „Body Traffic“ iz Los Anđelesa 25.09. u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) i 26.09. u Madlenianumu.

Reč je o omnibusu – triptihu scenskih dela „Prašina“, „Milion glasova“ i „Pucanje“ različitih koreografa – Hofeša Šehtera, Metjua Ninena i Mikaele Tejlor.

Taj spektakl je uveliko rasprodat još 2019. godine kada je najavljeno 17. izdanje BFI i zanimljvio je da publika u Srbiji nije vratila nijednu kartu za ovaj projekat.

Jedna od zahtevnijih predstava sigurno je „Nadmudrivanje đavola“ Kompanije Akrama Kana iz Londona, koja će se igrati 1. oktobra samo u SNP-u.

Direktorka BFI je naglasila da je u pitanju grandiozan sprektakl, koji ne može da se izvede ni na jednoj zatvorenoj sceni u Beogradu, jer Sava centar i dalje nije u funkciji, tako da će publika morati da ide u Novi Sad da gleda ovu veliku produkciju.

Pretposlednja predstava „Kraljevstvo“ Grupe senjor Serana iz Barselone stiže 7. oktobra u Madlenianum, a bili su planirani za prolećni deo 18. edicije BFI.

Ipak, desila se situacija da je jedan od igrača te španske trupe bio pozitivan na korona virus na dan kada su ulazili na aerodrom, tako da su istog trenutka morali da otkažu let.

Festival će 12. oktobra zatvoriti trupa „Tanz Mainz“ iz nemačkog grada Majnca, sa igračkim komadom „Lanac duše“ veoma uspešne koreografkinje Šaron Ejal, takođe dobitnice nagrade „Jovan Ćirilov“.

Komad će se igrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Parodija

    Opet pisete o ovoj grozno ženi! Užasno antipaticna… Njena karta od metroa je jedino drzi za Sns.