Jin: Kina nema geopolitičke ambicije u Crnoj Gori

PODGORICA – Kina nema geopolitičke ambicije u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, niti želi da se sa EU takmiči u ostvarivanju političkog uticaja, poručio je danas ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin.

Ambasador Jin je to rekao komentarišući optužbe da je Crna Gora u kineskoj dužničkoj zamci i istakao da je Kina daleko i da nikad nije bila uključena u političke konflikte.

Kina, Evropska unija i Zapadni Balkan treba da rade zajedno kako bi svi imali benefite, rekao je kineski diplomata na tribini „EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju“.

Podsetio je na tradicionalno dobre odnose između Crne Gore i Kine i pomoć koju je Kina uputila u borbi protiv korona virusa.

Pomenuo je zajedničke projekte Crne Gore i Kine i podsjetio da kineski CRBC gradi auto-put koji, kako je naveo, „kasni zbog pandemije“.

Podsetio je i na kinesko ucešće u Vetroelektrani Možura i projektu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa poručila je da je na Crnoj Gori i zemljama regiona kako će se odnositi prema kineskim investicijama, ali da investicioni projekti moraju biti u skladu sa evropskim standardima, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar