JKoreja: Neidentifikovana osoba presla utvrđenu granicu

SEUL – Vojska Južne Koreje saopštila je danas da je neidentifikovana osoba prešla utvrđenu granicu u demilitarizovanoj zoni sa Severnom Korejom.

Kako se navodi, južnokorejska vojska je ranije uočila osobu koja je imala opremu za video nadzor na istočnom delu granice i poslala trupe da je uhvate u subotu uveče, preneo je Rojters.

Načelnik štabova (JCS) Južne Koreje saopštio je da je naredio potragu nakon što su videli lice oko 21:20 sati po lokalnom vremenu u subotu na istočnoj strani demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje.

„Utvrdili smo da je osoba prešla granicu vojne demarkacione linije i prebegla na sever“, navodi se u saopštenju JCS.

Preko graničnog prelaza, koji je ilegalan u Južnoj Koreji, Severna Koreja sprovodi stroge mere protiv korona virusa, još od zatvaranja granica početkom 2020. godine.

Dve Koreje podeljene su duž najnaoružanije granice na svetu, koja se zove Demilitarizovana zona, a kako navodi britanaska agencija, procenjuje se da je oko dva miliona mina postavljeno unutar i blizu 248 kilometara dugačke i četiri kilometra široke demilitarizovane zone.

Obe Koreje su slale agente i špijune na teritoriju preko DMZ-a, ali poslednjih godina nisu prijavljeni takvi slučajevi, a oko 34.000 Severnokorejaca prebeglo je u Južnu Koreju od kasnih 1990-ih kako bi izbegli siromaštvo ili političko ugnjetavanje, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar