Kina poziva države da sarađuju sa SZO u pronalaženju porekla

PEKING – Kina poziva druge države da sarađuju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u sprovođenju istraživanja o pronalaženju porekla korona virusa, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na današnjem brifingu.

U komentaru na izveštaj da je korona virus mogao da se pojavi u Kaliforniji još u decembru 2019. godine, on je rekao: „Već neko vreme nastaju nove studije koje daju ažurirane informacije o vremenskom okviru i mestima izbijanja kovid-19. Predstavnici zdravstvenih organizacija primetili su da je traženje porekla korona virusa dug proces koji bi mogao da uključi mnoge zemlje i regione“, prenosi TAS S.

Vang je dodao da bi svi trebalo da ostanu otvoreni za razne teorije o poreklu korona virusa, kao i da ovo još jednom dokazuje da je otkrivanje porekla korona virusa veoma izazovan naučni zadatak.

„Ne bismo smeli lepiti etikete korona virusu, politizovati pandemiju ili stigmatizovati druge zemlje. Trebalo bi da omogućimo naučnicima da sprovode istraživanje u saradnji sa kolegama širom sveta“, rekao je kineski diplomata.

„Nadamo se da će i druge zemlje pokazati svoj pozitivan odnos prema takvim istraživanjima i sarađivati sa SZO na ovome“, dodao je Vang.

Pres služba Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) objavila je 10. septembra, pozivajući se na članak u Džornal of Medikal Internet Riserč, da su prvi slučajevi korona virusa mogli biti u Kaliforniji već krajem decembra 2019. Do ovog zaključka došli su nakon analize više od 10 miliona evidencija o angažovanjima hitnih službi i posetama pacijenata bolničkim ustanovama, upoređujući podatke iz perioda između 1. decembra 2019. i 29. februara 2020.

Ova analiza je pokazala da se broj pacijenata koji su tražili pomoć lekara zbog kašlja povećao za preko 50 odsto i premašio prosečan broj poseta zbog istih simptoma u odnosu na prethodnih pet godina za više od 1.000.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar