Kineska industija nastavila rast u novembru po stopi od 7,0%

PEKING – Kineska industrijska proizvodnja porasla je I u novembru, nastavljajući pozitivan trend osmi mesec zaredom zahvaljujući ubrzanju tempa ekonomskog oporavka i povećanju svetske potražnje.

Rast industrijske proizvodnje ubrzao se na 7,0 posto u novembru u odnosu na godišnjem nivou, prema današnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, pre nosi Rojters.

Kineska privreda beleži ove godine impresivan oporavak od paralize izazvane pandemijom kovid-19, uglavnom vođena snažnim izvozom. Godišnji praznik rasprodaja u novembru, u organizaciji kineskih giganata u e-trgovini, takođe je otvorio novčanike potrošača podstičući povećanje narudžbina za male fabrike.

Promet u maloprodaji porastao je za 5,0 procenata na godišnjem nivou u odnosu na rast od 4,3 odsto u oktobru.

Prodaja automobila skočila je za 11,8 posto u novembru, a prodaja kućnih aparata za 5,1 procenta, dok je prodaja komunikacione opreme uzletela za 43,6 odsto.

Investicije u osnovna sredstva su povećane u periodu januar-novembar za 2,6 procenata u odnosu na isti period prošle godine, ubrzavši sa nivoa od 1,8 posto zabeleženih od početka godine do kraja oktobra 2020.

Investicije privatnog sektora u osnovna sredstva, koje čine 60 odsto ukupnih investicija, ostvarile su rast od 0,2 procenta od januara do kraja novembra u poređenju s padom od 0,7 posto u prvih 10 meseci tekuće godine.

Rast fabričke aktivnosti u novembru dostigao je najviši nivo u poslednjih više od tri godine, pokazalo je zvanično istraživanje, jer je smanjenje broja novozaraženih koronavirusom podiglo poverenje potrošača.

Izvoz je takođe ubrzao po najvišoj stopi u skoro tri godine zahvaljujući usijanoj tražnji za ličnom zaštitnom opremom i elektronskim proizvodima za rad od kuće.

Sve to ukazuje na ubrzanje kineskog privrednog rasta u četvrtom kvartalu 2020, napominje britanska agencija, dodajuci da, međutim, oštrije mere za suzbijanje koronavirusa koje su uveli glavni trgovinski partneri Kine utiču na stvaranje uskih grla u transportu robe, što povećava troškove prevoza i ograničava brzinu oporavka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar