Kisić Tepavčević: Socijalne karte omogućiće bržu i pravedniju raspodelu pomoći

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će Zakon o socijalnim kartama, koji će se danas naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, omogućiti bržu i pravedniju raspodelu socijalne pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Kisić Tepavčević kazala za RTS da tim zakonom čija bi primena trebalo da počne 1. marta 2022. godine, neće biti formiran registar svih gradjana već samo onih koji već koriste socijalnu zaštitu, zatim onih čiji su zahtevi u proceduri i osoba čiji je zahtev odbijen.

„Primena tog zakona omogućiće nam da se svi podaci o korisnica socijalne zaštite nadju na jednom mestu. To će biti umrežavanje sa svim eksternim izvorima podataka – Centralnim registrom stanovništva, bazom MUP-a, PIO fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje i Poreske uprave“, napomenula je ona.

Kako je kazala Kisić Tepavčević, uz inicijalni zahtev i matični broj, moći će da se stvori uvid da li osoba koja podnosi zahtev ima prava na odredjena primanja.

Ona je dodala da će formiranjem registra socijalnih karata biti moguć uvid u tačan broj korisnika socijalne pomoći, jer pojedini korisnici dobijaju pomoć po različitim osnovama i nema preciznog podatka već samo procene.

Kisić Tepavčević koja je i članica kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazala je da fokus gradjana treba da bude na poštovanju mera, jer je virus i dalje pristuan u populaciji.

„Fokus ne treba da nam bude mogućnost popuštanja mera, već borba protiv korona virusa, jer čak i kad budu jednocifreni brojevi zaraženih moramo biti svesni da je virus tu“, ocenila je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar