Kluge: Stope prenosa kovid-19 i dalje su previsoke

ŽENEVA – Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hans Kluge izjavio je danas da su stope prenosa kovid-19 u Evropi i dalje previsoke, zbog čega je zdravstveni sistem pod ozbiljnim pritiskom, pa je prerano za popuštanje.

„Moramo biti strpljivi, biće potrebno vreme da se obavi vakcinacija“, rekao je on na onlajn brifingu, preneo je Rojters.

„Naučili smo surove lekcije – otvaranje i zatvaranje i ponovno brzo otvaranje (društava) je loša strategija“ u pokušaju da se suzbije zaraza korona virusom, naveo je on.

„Stope prenosa (virusa) širom Evrope i dalje su veoma visoke, što utiče na zdravstvene sisteme i preopterećuje usluge, zbog čega je prerano za popuštanje (mera)“, rekao je Kluge.

„Smanjenje stope prenosa zahteva stalni, dosledni napor“, istakao je on i dodao da treba imati na umu da je nešto više od tri odsto ljudi u regionu imalo potvrđenu infekciju kovid-19.

„Područja koja su jednom bila jako pogođena mogu biti ponovo pogođena“, rekao je Kluge.

On je naveo da je ukupno 35 zemalja u Evropi pokrenulo do sada programe vakcinacije sa 25 miliona doza vakcine.

„Ove vakcine su pokazale efikasnost i sigurnost kojoj smo se svi nadali… Ovaj monumentalni poduhvat će smanjiti pritisak na naše zdravstvene sisteme i nesumnjivo spasiti živote“, istakao je Kluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar