Koliko je delta soj korone opasan za decu?

Za razliku od prethodnih varijanti koronavirusa, koje su decu više-manje zaobilazile, čini se da delta soj predstavlja za njih puno veću opasnost, a posebno se to odnosi na decu mlađu od 12 godina koja nisu vakcinisana.

Osetljiva grupa
Prema pisanju Američke akademije pedijatrije, do početka ovog meseca oko 94.000 dece je imalo COVID-19.

– Ova varijanta je puno zaraznija, i zato se češće vidi i kod dece, rekao je dr. Pol Ofit, direktor centra za vakcinaciju i pedijatriju u Filadelfiji.

Pošto većina dece uglavnom nije vakcinisana to ih stavlja u grupu koja je osetljivija i koja se lako može zaraziti. Kako infekcija delta sojem izgleda kod dece, objasnili su stručnjaci. Najčešći simptomi kod dece i mladih je kašalj, začepljenje i curenje nosa, gastroenterološki simptomi i osip koji se ne javlja tako često, kazali su stručnjaci.

Pre pojave ovog soja, većina dece koja je imala COVID nisu imala simptome, a sada se čini da ih primećujemo sve više. Koja god varijanta virusa da je u pitanju, roditelji trebaju da budu svesni i ostalih stanja koje može prouzrokovati ova bolest kod dece, dodali su stručnjaci, a jedna od ozbiljnih bolesti koje se treba čuvati je multisistemski upalni sindrom (MIS-C) kod dece i adolescenata.

Ozbiljne komplikacije
Radi se o ne tako čestoj, ali ozbiljnoj komplikaciji ove bolesti, a primećuje se i nekoliko nedelja nakon infekcije. Simptomi bolesti MIS-C su bol u stomaku, krv u beonjači, bol u grudima, proliv, glavobolja, umor, bol u vratu, osip i povraćanje, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakorona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar