Konačno znamo ko je kriv za širenje korone

NI Kina ni Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nisu reagovale dovoljno brzo i odlučno u trenutku izbijanja pandemije, pokazala je istraga nezavisnog panela, piše CNN. I Kina i SZO odgovorne su za širenje korone.

Ovo je drugi izveštaj Nezavisnog panela za pripremljenost i odgovor na pandemiju iz Švajcarske, a u njemu je, piše CNN, utvrđeno da je Peking definitivno imao prostora da ranije implementira zdravstvene mere. To je trebalo uraditi čim su otkriveni prvi slučajevi u Vuhanu, u provinciji Hubej, prenosi Nova.rs.

Kovid-19 prvi put je registrovan u kineskom gradu Vuhanu u centralnoj provinciji Hubej krajem 2019; prvi slučajevi potvrđeni su između 12. i 29. decembra. Kina je ove slučajeve prijavila SZO. Do trenutka kada je u Vuhanu proglašen karantin 23. januara, virus se već proširio na Japan, Južnu Koreju, Tajland i SAD.

Pored kontradiktornih informacija u toku pandemije, SZO se spočitava da od početka nije valjano upravljala krizom i da bi, naposletku, trenutna situacija možda bila bolja da se najvažnija zdravstvena institucija ponela odgovornije. Glavna zamerka SZO bila je – i to ne samo zato što je američki predsednik Donald Tramp tako tvrdio – da je previše popustljiva prema Kini. Jednako važno, SZO je prekasno proglasila pandemiju. Proglašavanje epidemije na globalnom nivou zapravo je usledilo tek nakon kritika da SZO okleva.

Istraga ovog panela to je i potvrdila.

Ovaj nezavisni panel pozvao je i na reformu SZO.

U izveštaju se zaključuje da SZO nije uspela da obavi posao koji se od nje očekivao, da raspolaže “ozbiljno ograničenom” moći da validira izveštaju o epidemijama koje imaju potencijal da prerastu u pandemiju, kao i da omogući lokalnu podršku.

Međunarodna zajednica mora da postigne “globalni reset” načina na koji upravlja pandemijom, dodaje se u izveštaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kinakoronaširenjeSZOvirus
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja sam radio za Svajcarsku firnu i ono CIA potpisujem!

  • Vojkan

    Kako to baš sve CNN zna i objavljuje? Dali su oni stvarno vidoviti ili su ONI glavni izvor svih svetskih zaraza i problema. Mogu da nabrojim 1000 slučajeva gde CNN meša svoje prste, odnosno, bolje je reći CIA jer su svi zaposleni u CNN iz redova CIA-e…. a vi, gospodo urednici, kao po komandi, objaviti i nafilovati vesti od CNN je je to jedino „verodostojno“. Bravo.