Konte: Prioritet budzet i plan obnove

RIM – Premijer Italije Đuzepe Konte izjavio je da će u prvim danima naredne godine prioritet biti razrada i usvajanje „Plana obnove“, odnosno načina na koji će biti invesgtirano 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od EU za pomoć i oporavak od štete nastale zbog pandemije korona virusa.

Konte je to rekao na tradicionalnoj konferenciji za novinare u sedištu italijanske vlade u Rimu, koju većina medija prenosi uživo.

Pre početka konferencije odata je pošta svim preminulim od kovida19, a premijer nije držao uvodni govor, već je nakon kratkog pozdrava, odgovarao na pitanja novinara.

Konte je rekao da se nada da će danas Senat, gornji dom italijanskog parlamenta, odobriti budzet za narednu godinu, koji je već odobren u donjem domu.

Premijer je najavio da će u prvim danima naredne godine prioritet biti razrada i usvajanje „Plana obnove“, a upravo to je jedan od vecih problema aktuelne koalicione vlade.

Naime, mala stranka „Italija Viva“, koja ima poverenje samo tri odsto biračkog tela, ali je u vladi često ježicak koji određuje odluke, postavlja ultimatum vladi.

Traže da se plan investiranja i kontrola ulaganja novca iz “Fonda obnove” preuredi “inače će on sa svojim ministrima napustiti vladu”, rekao je lider stranke Mateo Renci.

Premijer Konte je rekao da je „neophodna hitna politička sinteza“ drugim rečima podrška svih članova koalicione vlade i da će upravo tome posvetiti prve dane naredne godine.

„Moramo hitno postići dogovor, ova vlada ne može dozvoliti da protraći poverenje koje smo do sada imali od građana. Moramo što pre proveriti solidnost vladajuće koalicije, ne možemo sebi dozvoliti da plivamo na površini”, rekao je premijer Konte.

Neki mediji špekulišu da bi zbog neslaganja unutar koalicione vlade ova konferencija mogla biti i poslednje obraćanje novinarima Dzuzepe Kontea, kao premijera.

Konferencija za medije premijera Kontea se održava na kraju jedne veoma teške godine, za vladu, ali i za građane Italije zbog pandemije kovida19 i teške ekonomske krize koja je usledila nakon zdravstvene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar