Koronavirus koštao svetske lance vrednosti 50 milijardi USD

BEOGRAD – Usporavanje proizvodnje u Kini zbog izbijanja koronavirusa (COVID-19) ometa svetsku trgovinu i moglo bi rezultirati padom izvoza u iznosu od 50 milijardi američkih dolara u globalnim lancima vrednosti, navodi se u procenama koje je objavila Agencija UN za trgovinu i ekonomski razvoj (UNCTAD).

Kina je centralno proizvodno središte mnogih globalnih poslovnih operacija, pa usporavanje kineske proizvodnje utiče na bilo koju zemlju u zavisnosti od toga koliko su njene industrije zavisne od kineskih dobavljača, navodi UNCTAD.

Prema procenama UNCTAD-a, najugroženiji sektori uključuju precizne instrumente, mašine, automobilsku i komunikacijsku opremu.

Među najugroženijim ekonomijama, procenjuje UNCTAD, su Evropska unija (15,6 milijardi dolara), Sjedinjene Države (5,8 milijardi dolara), Japan (5,2 milijarde dolara), Republika Koreja (3,8 milijardi dolara), kineska provincija Tajvan (2,6 milijardi dolara) i Vijetnam (2,3 milijarde dolara).

UNCTAD je saopštio da su procenjeni globalni efekti COVID-19 podložni promenama u zavisnosti od zadržavanja virusa ii promenama u izvorima snabdevanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar