Kragujevčani odali poštu Djordju Balaševiću

Gradjani Kragujevca odali su večeras poštu muzičaru Djordju Balaševiću, koji je preminuo zbog posledica zaraze korona virusom.

Na Djačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije okupili su se pripadnici raznih generacija, srednjoškolci, studenti, bilo je i roditelja koji su došli sa decom u kolicima, takozvana srednja generacija, oni koji su, kako kažu, i tugovali i veselili se uz Balaševićeve pesme.

Kraj spomenika Vuku Karadžiću na Djačkom trgu Kragujevčani su palili sveće, ostavljali cveće, a sa mobilnih telefona puštali Balaševićeve pesme.

„Jako, jako je tužno. Mi smo odrastali uz njegovu muziku, uz Balaševića, Kemala Montena, Olivera Dragojevića, te ljude koji su zračili optimizmom i energijom. Za sve njih se ispostavilo da nisu bili ratnohuškači, nego da su bili nosioci mira, a njihove pesme su značile ljubav i sve ostalo“, rekao je Kragujevčanin Predrag Aleksić za agenciju Beta.

On bi voleo da i „neki novi klinci“ shvate ko je i šta bio i koliko je Balašević značio brojnim generacijama.

Njegov drug Ivan Milenković je rekao da je uz Balaševićeve pesme „muvao“ prve devojke i da ga sluša svaki put kada mu bude nešto teško, ružno ili lepo.

Grupa devojaka je sa mobilnih telefona pustila je Balaševićevu pesmu „Neki novi klinci“.

Jelena (40) je sa suzama u očima rekla da je na trg došla iz poštovanja prema velikom umetniku, Djordju Balaševiću.

Ona kaže da je „Slovenska“ bila prva „jaka“ Balaševićeva pesma koju je zavolela, pa zatim „Samo da rata ne bude“, „Čovek sa mesecom u očima“ i „Drvena pesma“.

Rekla je da svako razdoblje njenog života može da oslika neka Balaševićeva pesma.

Za Maju je Djordje Balašević bio veliki čovek i umetnik i zaslužio je da se od njega oprosti dolaskom na trg.

Došla je sa drugaricama pošto su se organizovale na Fejsbuku.

Miloš (57) rekao je da oseća neizmernu tugu i bol i da od kada je čuo da je Balašević preminuo preslušava njegove pesme, a omiljena mu je „Slovenska“.

Balašević je poslednji koncert u Kragujevcu održao u hali „Jezero“ 25. januara prošle godine.

Taj koncet je bio predvidjen za 15. novembar 2019. godine, ali je bio odložen zbog Baševićevih zdravstvenih problema i zakazan za novi termin posle njegovog oporavka.

Muzičar, pesnik i pisac Djordje Balašević umro je u petak 19. februara u Novom Sadu od posledica infekcije korona virusom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • D

    Kakva korona? Dokle cete oisati izmisljotine. Umro je zboz prestanka rada srca koje je nekoliko godina operisao.