Kraljica Elizabeta pokrenula štafetu za Igre Komonvelta

LONDON – Kraljica Elizabeta Druga predala je danas štafetnu palicu britanskoj osvajačici paraolimpijske medalje Kadeni Koks čime je pokrenula štafetu za Igre Komonvelta koje treba da budu održane sledeće godine u Birmingemu.

To je bio prvi veliki angažman kraljice u Bakingemskoj palati od početka pandemije korona virusa.

Kako navodi AP, Kadena Koks imala je čast da preuzme palicu od kraljice na prvoj etapi njenog putovanja od 145.000 kilometara.

Štafeta će proći kroz 72 zemlje i teritorije Komonvelta tokom 294 dana i vratiće se u Birmingem na ceremoniju otvaranja 28. jula naredne godine.

Kraljica Elizabeta koja je, kako navodi AP, veći deo pandemije korona virusa provela u zamku Vindzor, nosila je jarko narandžastu haljinu i odgovarajući šešir za ovakvu vrstu događaja, na kojem joj se pridružio i najmlađi sin princ Edvard, koji je potpredsednik Federacije igara Komonvelta.

Ceremoniji su prisustvovali i generalni sekretar Komonvelt nacija Patrisija Skotland i sportisti koji se spremaju za takmičenje na Igrama.

Igre Komonvelta, ranije poznate kao Igre carstva, održavaju se svake četiri godine u zemljama i na teritorijama koje imaju kolonijalne veze sa Velikom Britanijom, uključujući Australiju, Kanadu, Indiju i Južnu Afriku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar