Krizni štab zaseda u osam sati, odgovor se čeka na tri ključna pitanja

Danas u 8 sati Krizni štab razmotriće epidemiološku situaciju, a zatim odličiti o daljim merama, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Prethodno je Vlada u nedelju na predlog Kriznog štaba odlučila da od 22. marta od 6 sati ostanu zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri, dok je veći deo ostalih privrednih delatnosti otvoren.

Kako su ranije navodili mediji, ali i sudeći prema izjavama članova Kriznog štaba, tri su ključna pitanja na koja bi danas trebalo da dobijemo odgovor: rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara, uslovi za ulazak u Srbiju i analiza stanja u školama.

Po svemu sudeći najviše će se koplja lomiti upravo oko prve teme – rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, dok se za rad škola smatra da nema još naznaka da će se stariji osnovci i srednjoškolci vratiti u školske klupe. Mlađi osnovci će ostati u školi, a i kod vrtića nema promene – oni rade.

Prema nekim nezvaničnim najavama, tržni centri ostaće najverovatnije zatvoreni, osim prehrambenih radnji i apoteka, za koje poslodavci moraju da omoguće rad.

Najžešće suprotstavljeni stavovi očekuju se u vezi sa ugostiteljskim objektima.

Prema saznanjima „Blica“, medicinski deo Kriznog štaba je protiv otvaranja kafića i restorana, a predstavnici Beograda ponudiće modele za rad. Kako sada stvari stoje, doktori bi mogli da dozvole rad ugostiteljskim objektima, ali isključivo u baštama.

Međutim, to praktično znači da neće svi moći da skinu katanac i deo ugostitelja će zasigurno insistirati na tezi da je to diskriminacija. Iako medicinski deo Štaba smatra da bi i to bilo velikodušno jer su kafići i restorani, kako navode, najveći rasadnici virusa, predstavnici Beograda nameravaju da predlože modele rada kako bi svi mogli da rade, preneo je B92.

Tako je sve manje izvesno da će kafići i restorani biti otvoreni sa skraćenim vremenom već će biti predložena varijanta otvaranja uz posebne zabrane. Te mere bi određivale distancu i koliko ljudi može biti unutar objekta. Ograničenje će zasigurno biti veće od četiri kvadrata i u opticaju je varijanta od devet kvadrata.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

epidemijakorona viruskrizni štabmere
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Umorni kosač

    Gde se sastaju? Hoće li Kisić-Tepavčević da ih vodi u onaj svoj restoran? Oh, hoće li BIA sada i po mene da dođe?

  • David

    Otvorite SVE nek se narod zarazi kad stignu u Kovid bolnicu lečite koliko stignete valda će nekom onda biti jasno mada sumnjam iz to još ima jedan deo posle virusa koji malo ko spominje, ako narod tako želi treba im omogučiti i da završimo sa tim