Kubanske vlasti potvrdile da je jedna osoba izgubila život u antivladinim demonstracijama (VIDEO)

Kubanske vlasti potvrdile su da je jedna osoba izgubila život tokom antivladinih demonstracija koje su poslednjih dana potresle zemlju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštiolo je sinoć da je 36-godišnji demonstrant umro u ponedeljak za vreme sukoba demonstranata i policije u opštini Arojo Naranho u predgradju Havane.

Ministarstvo je navelo da je bilo hapšenja i povredjenih ljudi, medju kojima i nekoliko policajaca.

U saopštenju se optužuju demonstranti da su demolirali kuće, izazivali požare i rušili vodove za struju. Oni se takodje optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.

U demonstracijama koje su izbile u nedelju je hiljade Kubanaca izašlo na ulice da izrazi nezadovoljstvo zbog nestašica hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.

U Havani je juče i dalje bio veliki broj policije na ulicama, a čuvali su i ključna mesta kao što je promenada Malekon pored obale i Kapitol. U zemlji je i dalje poremećen servis interneta i mobilnih telefona.

Nema izveštaja o novim protestima. Vlada je pokušala za proteste da okrivi kubanske Amerikance koji su koristili društvene mreže da podstaknu nemire na Kubi.

Demonstracije održane u nekoliko gradova i manjih mesta su bile medju najvećim izlivima antivladinih osećanja vidjenih u više godina na Kubi, koja je pod čvrstom vladinom kontrolom.

Zemlja se suočava sa skokom broja zaraženih korona virusom i bori se sa najgorom ekonomskom krizom u više decenija izazvanom američkim sankcijama koje je uvela administracija predsednika Donalda Trampa.

Zbog ovog retkog izražavanja neslaganja i bivši predsednik Raul Kastro, koji se povukao, pridružio se u ponedeljak drugim vodjama u nameri da razgovara o aktuelnoj situaciji.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez juče je rekao da su 11. jula bili neredi, i vrlo ograničeni poremećaji a da su „oportunisti“ iskoristili vrlo teške uslove u kojima Kubanci danas žive. On je, medjutim, naglasio da tog dana „nije bilo socijalne eksplozije na Kubi“.

„Nije bilo socijalne eksplozije zbog volje našeg naroda i zbog podrške našeg naroda revoluciji i njenoj vladi“, rekao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar