Lalić: Broj zaraženih u Španiji preti da dostigne milion

MADRID – Broj zaraženih korona virusom u Španiji mogao bi da dostigne milion u narednoj nedelji, kaže ambasadorka Srbije u Madridu Katarina Smajević Lalić i dodaje da se nepovoljna epidemiološka situacija u toj zemlji objašnjava prebrzim popuštanjem mera, selektivnim praćenjem zaraženih i njihovih kontakata, kao i mentalitetom španskog naroda.

Lalić napominje da je španska ekonomija pretprela jake udarce tokom oba talasa epidemije i da su u Španiji ođeknule najnovije prognoze MMF-a da će ta zemlja imati pad BDP oko 12,8 odsto što će, kaže, biti najveći pad jedne razvijene zemlje.

Očekuje se i da će nezaposlenost u Španiji ove i sledeće godine dostići 16,8 odsto.

Lalić za Tanjug navodi da je prema poslednjim podacima u Španiji oko 890.000 zaraženih koronom, što je najviše u jednoj zemlji EU.

Kako kaže, u proteklih sedam dana u Španiji je zaraženo više od 62.000 ljudi, a preminulo je oko 450 pacijenata, od čega više od 80 u Madridu.

Lalić ističe da je Španija i u drugom talasu pandemije korona virusa jedna od najpogođenijih država kako na zdravstvenom, tako i na ekonomskom planu, a da trenutnu epidemiološku situaciju u toj zemlji stručnjaci objašnjavaju „prebrzim otvaranjem“ i nedovoljnim brojem „tragača“ koji, kako objašnjava, prate zaražene i otkrivaju njihove kontakte.

„Čini se da se u Španiji to radilo selektivno, za razliku od Italije, gde su pratili sve kontakte. Ono što mnogo utiče je i mentalitet Španaca, koji su se mnogo opustili, vole da se druže i zapostavili su preventivne mere“, navodi Lalić.

Dodaje da je najviše zaraženih u Navari, Madridu, Aragonu, a situacija se pogoršava i u Kataloniji gde se, kako kaže, najavljuje uvođenje rigoroznijih mera koje će stupiti na snagu do kraja nedelje.

„Najviše pažnje privlači situacija u regionu Madrida, jer je to jedina oblast u kojoj je uvedeno vanredno stanje ili stanje uzbune, kako ga nazivaju u Španiji. Zabranjen je ulazak i izlazak iz Madrida i osam opština bez opravdanog razloga, a ta mera je uvedena da se ograniči.

Lalić kaže da se nastava u školama i dalje odvija, dok ugostiteljski objekti rade do 23 časa i sa dvostruko manjim kapacitetima, te da za stolom može da sedi najviše šest gostiju.

Ograničeno je i radno vreme trgovinskih objekata do 22 časa, a obavezno je nošenje maski i fizička distanca.

„Vanredno stanje bi trebalo da traje 15 dana, a posle toga će se videti, u zavisnosti od opština, kako će se i gde korigovati mere“, kaže Lalić.

U Kataloniji, gde se pogoršava situacija, najavljuje se mogućnost prelaska na online nastavu na fakultetima, kao i zatvaranje restorana i barova.

„Takve mere se najavljuju da se Katalonija ne bi suočila sa situacijom kakva je u Madridu“, objašnjava ambasadorka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar