Lek protiv malarije ipak ne pomaže u lečenju korone?

Hidroksihlorokvin, lek protiv malarije, za koji je nedavno američki predsednik Donald Tramp rekao da bi u kombinaciji sa još jednim lekom mogao da bude efikasan u borbi protiv virusa korona, izgleda ne pomaže pacijentima da se oslobode tog patogena, pokazali su rezultati jedne studije sprovedene u Kini.

Lek nije pomogao pacijentima da se lakše izleče od virusa Kovid-19, u odnosu na obolele koji ga nisu koristili i koji su bili podvrgnuti standardnoj nezi, prenosi CDM.

Kako je pokazala studija sprovedena nad 150 hospitalizovanih pacijenata u 16 centara u Kini, verovatnije je da će hidroksihlorokvin izazvati neželjene efekte.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni juče. Kako prenose mediji, lek je pomogao u ublažavanju nekih kliničkih simptoma Kovid-19.

„Tokom testiranja novih lekova, tražimo signale koji pokazuju da bi oni mogli biti efikasni pre nego što pređemo na veće studije”, rekao je Alen Čeng, profesor epidemiologije na Univerzitetu Monaš u Melburnu.
„Ova studija nije pokazala takve signale, tako da verovatno da neć́e imati kliničku korist“, dodao je.

U grupi od 75 osoba koje su lečene hidroksihlorokvinom bilo je više nuspojava, ali uglavnom blagih – pacijenti su najčešće imali dijareju.

Istraživači su istakli da su antiinflamatorni lekovi verovatno pomogli pri ublažavanju simptoma.

Više istraživanja o hidroksiklorokvinu počelo je da se sprovodi nakon što je Tramp sugerisao da bi taj lek mogao biti efikasan u liečenju virusa korona.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronaviruslečenjemalarijapandemija
Komentari (0)
Dodaj komentar