Lokalne zone karantina ako se nastavi rast broja zaraženih

RIM – Koordinator vladinog tehnčko-naučnog komiteta, savetodavnog tela za vreme pandemije, Agostino Miozo izjavio je da, će ukoliko se ovaj trend sirenja zaraze Covidom19 u Italiji nastavi, biti neminovno da se uvedu mini, lokalne zone karantina, jer podaci govore o trendu rasta- u poslednjih 24 časa zabeleženo je 482 nova slučaja, a da je broj preminulih je 10.

“Italijani su u pokretu, virus putuje. Bilo bi nam drago da se mozemo opustiti i ziveti kao pre pandemije, ali na zalost nije tako. Formiranje manjih “crvenih zona”, karantina ce biti neizbezno“, tvrdi u intervjuu za d list „Koriere dela Sera“ Miozo.

Po njegovim recima posebno zabrinjava ponasanje mladih i njihovo uverenje da su izvan opsanosti.

On takođe kritrikovao dosadašnju praksu evropskih zemlja što svaka svaka za sebe i po sopstevmom nahođenju, kako kaže, utvrđuje i reguliše mere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

“To je apsurdno, granice su otvorene i slaba koordinacija može samo povećati opasnost od širenja zaraze, jer kao sto znamo virus ne poznaje granice”, upozorava kooridnator vladinog staba za kontrolu pandemije.

Jedna mini “crvena zona” je vec uspostavljena u juznoj italijanskoj regiji Kampanja, gđe je po naređenju predsenika Vincenca De Luka, područje opštine San Antonio Abate, blizu Napulja, stavljeno u karantina do 25 Avgusta, nakon sto je zabelezeno 19 slucajeva zaraze u roku od par dana.

Upravo da bi sprecili “uvoz” zaraze italijanska vlada je donela mere, koje vaze na celoj nacionalnoj teritoriji, da osobe koje su boravile u Hrvatskoj, Malti, Grckoj i Spaniji moraju da se po povratku podvrgnu testiranju na Covid19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar